Renzimu sa nepáči nemecko-francúzska dominancia v Európskej únii

NETKY.SK • 29 Január 2016, 06:30 • 2 min
Renzimu sa nepáči nemecko-francúzska dominancia v Európskej únii

BERLÍN - Nemecko-francúzska dominancia, ktorá charakterizuje proces rozhodovania v Európskej únii, nie je správna, pretože obe spomínané krajiny nedokážu vyriešiť problémy celého spoločenstva, akým je napríklad kríza okolo utečencov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z rozhovoru, ktorý taliansky premiér Matteo Renzi poskytol mienkotvornému nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v predvečer piatkovej návštevy Berlína, kde absolvuje politické rokovania. Predseda talianskej vlády pripomenul, že nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú informoval ešte pred prevzatím moci o svojich plánoch zreformovania Talianska a dodal, že v piatok bude už schopný informovať o dosiahnutom pokroku, čo mu zlepší pozíciu pri rokovaniach, a to aj o chúlostivých otázkach. Na margo nemecko-francúzskych iniciatív Renzi uviedol, že by bol prirodzene vďačný, ak by Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande dokázali vyriešiť všetky problémy, avšak vo väčšine prípadov sa to nedarí.

 

"Ak hľadáme celoeurópsku stratégiu riešenia utečeneckej otázky, potom nemôže stačiť, že Angela zatelefonuje Hollandovi, následne predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a ja sa o výsledku dozviem z tlače," konštatoval Renzi.

 

Taliansky premiér sa vyslovil v rozhovore za zrušenie tzv. dublinského systému a dodal, že v otázke migračnej krízy by bol potrebný systém, v ktorom by EÚ spoločne rozhodovala o tom, koho možno prijať, a vracanie neoprávnených žiadateľov o azyl by nebolo starosťou jednotlivých členských krajín. Matteo Renzi sa súčasne vyjadril za zjednotenie úrovne starostlivosti o žiadateľov o azyl a predovšetkým za posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ.

 

Renzi sa dotkol aj postoja niektorých stredo- a východoeurópskych krajín, ktoré podľa neho nemienia solidárne spolupracovať v danej problematike. Podľa jeho slov bude potrebné rozhodnúť o tom, či je akceptovateľné veto tých krajín, za ktorých integráciu do únie svojho času bojovali západoeurópske štáty.

 

"Prispeli sme k pádu železnej opony", preto vyvstáva otázka, či možno strpieť, že krajiny, ktoré sa svojho času nachádzali za železnou oponou, "chcú teraz vybudovať nové múry pred tými, ktorí sú na úteku pred násilím, hladom a vojnami", povedal Renzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona