Renziho vláda získala dôveru poslancov aj senátorov

NETKY.SK • 25 Február 2014, 08:41 • 2 min
Renziho vláda získala dôveru poslancov aj senátorov

RÍM - Taliansky parlament vyslovil v utorok nadránom dôveru novej vláde pod vedením premiéra Mattea Renziho. Za podpory jeho Demokratickej strany (PD), menšej strany Nová centristická pravica a ďalších menších zoskupení vyslovilo vláde dôveru 169 poslancov, 139 bolo proti.

slovakia

left justify in out

Po poslancoch vyslovili nového predsedovi vlády dôveru aj senátori. Renzi prisľúbil zníženie niektorých daní, konsolidáciu verejných financií, viac prostriedkov do školstva ako aj rozsiahle inštitucionálne reformy potrebné na oživenie stagnujúcej ekonomiky. Do sto dní od prevzatia funkcie chce zreformovať volebný aj ústavný systém s cieľom zabezpečiť stabilnejšie vlády, zmeny plánuje aj v daňovej oblasti a vo verejnej správe. "Ak stratíme túto príležitosť, bude to len moja chyba," povedal nový premiér zákonodarcom.

 

Prezident Giorgio Napolitano poveril Renziho zostavením vlády pred týždňom. Renzi sa stal vo svojich 39 rokoch najmladším premiérom v histórii Talianska. Novým ministrom financií sa stal Pier Carlo Padoan, hlavný ekonóm v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Angelino Alfano ostáva ministrom vnútra. Polovicu členov novej 16-člennej vlády tvoria ženy. Taliansko sa ocitlo v novej politickej kríze po rezignácii premiéra Enrica Lettu, ktorému vládna Demokratická strana nevyjadrila podporu po tom, čo ho Renzi obvinil z neschopnosti vyviesť Taliansko z politickej a ekonomickej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona