Renzi zvolal minisummit o brexite s Merkelovou a Hollandom na ostrov Ventotene

NETKY.SK • 18 August 2016, 08:51 • 2 min
Renzi zvolal minisummit o brexite s Merkelovou a Hollandom na ostrov Ventotene

BRUSEL - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes pozval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda na minisummit venovaný situácii v EÚ po brexite. Summit by sa mal konať v pondelok (22. augusta) na ostrove Ventotene pri pobreží Talianska, uviedla tlačová agentúra Belga.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Talianska vláda spresnila, že Renzi privíta Merkelovú a Hollanda v Neapole a potom sa lídri troch členských krajín EÚ presunú na ostrov Ventotene v blízkosti talianskeho pobrežia medzi Rímom a Neapolom.

 

Šéf talianskej vlády sa rozhodol pre tento ostrov, pretože slúžil ako väzenie pre Altiera Spinelliho, jedného zo zakladateľov zjednotenej Európy. Cieľom trojsummitu je upozorniť na potrebu nového začiatku pre Európsku úniu po šoku, ktorý únii spôsobilo v júni britské referendum o odchode z EÚ.

 

Ostrov Ventotene využíval taliansky fašistický režim od roku 1941 do roku 1943 ako miesto vyhnanstva pre politických oponentov, vrátane bývalého prezidenta Sandra Pertiniho a Altiera Spinelliho. Renzi plánuje priestory bývalého väzenia, ktoré je čiastočne poškodené, prerobiť na výskumný ústav pre mladých Európanov.

 

Minisummit na talianskom ostrove sa považuje za pokračovanie výzvy na "nový impulz" pre Európu, ktorú Renzi, Merkelová a Hollande predstavili krátko po britskom referende, 27. júna, v Berlíne.

 

K trojstranným rokovaniam o "pobrexitovej" EÚ dôjde len tri týždne pred neoficiálnym summitom 27 členských krajín EÚ v Bratislave (16. septembra), ktorý sa uskutoční pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ a ktorý je z hľadiska politických debát považovaný za "rozhodujúci pre budúcnosť Európy".

 

Po skončení minisummitu na ostrove Ventotene usporiadajú Renzi, Merkelová a Hollande tlačovú konferenciu na vlajkovom plavidle talianskeho námorníctva, lietadlovej lodi Garibaldi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies