Renzi získal dôveru aj v treťom hlasovaní parlamentu

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 18:54 • 2 min
Renzi získal dôveru aj v treťom hlasovaní parlamentu

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi vo štvrtok získal dôveru v treťom z troch hlasovaní o volebnom zákone, s ktorým nesúhlasí časť jeho vlastnej Demokratickej strany (PD).

slovakia

left justify in out

Posunul sa tak bližšie k dosiahnutiu reformy, na ktorú vsadil svoju reputáciu. V prospech zákona sa vyslovilo 342 poslancov, zatiaľ čo 15 ich bolo proti. Väčšina opozičných poslancov ako aj časť zákonodarcov z Renziho vlastnej strany sa na protest na hlasovaní nezúčastnila. Po troch hlasovaniach o rôznych častiach navrhovanej legislatívy spojených s vyslovovaním dôvery by malo v pondelok nasledovať finálne hlasovanie, ktoré z nej spraví zákon.

 

Budúci volebný zákon zahŕňa takzvaný "väčšinový bonus pre víťaza", ktorý zaručí stabilnú väčšinu strane so ziskom najmenej 40 percent hlasov. To však odmietajú menšie strany, keďže takéto opatrenie podľa nich slúži na zachovanie dominancie PD, ktorá je momentálne v Taliansku najsilnejšou. Renzi pri svojom nástupe do funkcie vo februári sľuboval, že volebný a ústavný systém krajiny zreformuje v priebehu sto dní. Zákon má začať platiť od budúceho roku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona