Renzi: Vojenský zásah v Líbyi nie je pri riešení utečencov na mori aktuálny

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 16:52 • 2 min
Renzi: Vojenský zásah v Líbyi nie je pri riešení utečencov na mori aktuálny

RÍM - Zahraničná vojenská intervencia v Líbyi nie je témou rokovaní pri hľadaní možného riešenia stupňujúcej sa krízy týkajúcej sa imigrantov prichádzajúcich do Európy po mori.

slovakia

left justify in out

Na spoločnej tlačovej konferencii s maltským premiérom Josephom Muscatom to dnes v Ríme povedal taliansky premiér Matteo Renzi. 
     

Jediný spôsob, ako zastaviť prílev migrantov cez Stredozemné more, je odstaviť pašerákov ľudí, ktorí tieto nebezpečné cesty organizujú. Z možných riešení však "vojenská intervencia nie je aktuálna", citovala Renziho agentúra Reuters. Taliansky premiér dodal, že zahraničná vojenská intervencia by mala zmysel, iba ak by bojujúce líbyjské frakcie uzavreli prímerie.
     

Renzi súčasne informoval, že pri brehoch Líbye sa dostali do problémov ďalšie dve plavidlá s približne 400-450 ľuďmi na palube. Maltská a talianska loď reagovali na volanie o pomoc, ktoré vyslali nafukovací záchranný čln so 100-150 ľuďmi na palube a rybárska loď s 300 osobami na palube, informovala agentúra AP.
     

Tieto záchranné operácie po tragédii z uplynulého víkendu dokazujú, že pašeráci zintenzívňujú svoju činnosť a Európa sa musí spojiť, aby boj s pašerákmi ľudí v Stredozemnom mori zvládla, dodal Renzi. 
     

Muscat označil víkendové nešťastie za "bod zlomu", v ktorom si Európa musí uvedomiť, že "ak nebude spolupracovať, dejiny to budú veľmi zle hodnotiť".
     

Polícia v južnom Taliansku dnes uviedla, že rozbila veľkú skupinu pašerákov ľudí zodpovedných za vlny ilegálnych migrantov na talianskom pobreží. Palermský prokurátor Maurizio Scalita oznámil, že vydali zatykače na 24 ľudí, z toho 14 z Talianska, z ktorých najmenej jeden ušiel do Líbye. Etiópčan Ermias Ghermay je hľadaný aj v súvislosti z prevrátením lode pri ostrove Lampedusa v októbri 2013, pri ktorom zahynulo 366 ľudí.
     

Ilegálnych migrantov dnes zachraňovala aj grécka pobrežná stráž. Informovala, že z lode, ktorá uviazla na plytčine pri gréckom ostrove Rodos, zachránila 94 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies