Renzi verí, že Brusel schváli taliansky rozpočtový plán

NETKY.SK • 16 Október 2014, 08:54 • 2 min
Renzi verí, že Brusel schváli taliansky rozpočtový plán

RÍM - Taliansko je pripravené diskutovať s Európskou komisiou (EK) o prípadných výhradách voči návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v stredu taliansky premiér Matteo Renzi. Komisia by mala zohľadniť náročné podmienky v ekonomike a Taliansku poskytnúť výnimku z pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, dodal premiér. Podmienky pre súhlas Bruselu s pomalším tempom rozpočtovej konsolidácie existujú aj vzhľadom na to, že krajina uskutočňuje potrebné štrukturálne reformy, uviedol ďalej Renzi. Návrh štátneho rozpočtu, ktorý schválil v stredu taliansky vládny kabinet, počíta so znižovaním daní v objeme 18 mld. eur. Verejné výdavky majú klesnúť o 15 mld. eur, rozpočet však počíta aj s novým dlhom v objeme 11 mld. eur.

 

Talianska vláda minulý mesiac v rámci návrhu programu rozpočtovej stability, ktorý predkladajú členské štáty Európskej komisii, posunula cieľ vyrovnania štátneho rozpočtu o jeden rok na rok 2017. Podľa vlaňajšieho plánu mala krajina vyrovnať bilanciu verejných financií už v budúcom roku, v apríli však cieľ revidovala a posunula ho na rok 2016. Termín, dokedy mala vláda predložiť komisii definitívnu verziu programu, uplynul v stredu. Zdroje agentúry Reuters uviedli, že v navrhovanej podobe komisia plán pravdepodobne zamietne. 

Plánované spomalenie tempa ozdravovania verejných financií Taliansko obhajuje zhoršenými podmienkami v ekonomike a dopadmi úsporných opatrení, ktoré ešte viac prehĺbili recesiu. V tomto roku vládny kabinet očakáva pokles výkonu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny o 0,3 %. S návratom k rastu na úrovni 0,6 % počíta v roku 2015. 

 

Verejný dlh Talianska v objeme zhruba 2 bilióny eur predstavuje 135 % hrubého domáceho produktu krajiny, čo je druhá najvyššia miera v rámci eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies