Renzi: V Taliansku budú voľby v roku 2018 bez ohľadu na výsledky referenda

NETKY.SK • 22 August 2016, 07:36 • 2 min
Renzi: V Taliansku budú voľby v roku 2018 bez ohľadu na výsledky referenda

RÍM - Parlamentné voľby v Taliansku sa budú konať v roku 2018 bez ohľadu na to, ako dopadne nadchádzajúce referendum o ústavnej reforme. Uviedol to včera večer taliansky premiér Matteo Renzi.

slovakia

left justify in out

Renzi dosiaľ spájal svoju politickú budúcnosť s výsledkami referenda. Vyhlásil, že v prípade hlasovania proti reforme odstúpi. "Urobil som chybu aj v tom, že som povedal, že to je referendum o Renzim," povedal podľa agentúry DPA.

 

Ľudové hlasovanie o reforme presadzovanej premiérom by sa malo konať na jeseň. Presný termín zatiaľ nestanovili, aj keď médiá spomínajú druhú polovicu novembra. Podpora Renziho a jeho sociálnych demokratov z Demokratickej strany (PD) v poslednom čase klesla. Renzi je predsedom vlády od roku 2014.

 

Ústavná reforma, ktorú obe komory parlamentu schválili v apríli, by obmedzila právomoci Senátu, zvýšila kompetencie ústrednej vlády a zaviedla nový systém volieb do dolnej parlamentnej komory. Podľa Renziho by zmeny zvýšili stabilitu politického systému v krajine a urýchlili rozhodovanie o novej legislatíve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies