Renzi: Taliansko má záujem o posilnenie vzájomných vzťahov s Ruskom

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 18:23 • 2 min
Renzi: Taliansko má záujem o posilnenie vzájomných vzťahov s Ruskom

PETROHRAD - Taliansko chce posilniť svoju ekonomickú prítomnosť v Rusku. Vyhlásil to dnes na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade (SPIEF) taliansky premiér Matteo Renzi, ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa Renziho by Taliansko privítalo, ak by sa v Rusku začali využívať niektoré z talianskych poľnohospodárskych technológií. Posilnili by sa tým ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami, keďže stále platí ruský zákaz na dovoz väčšiny druhov potravín z EÚ, spresnil na fóre taliansky premiér.

 

Renzi zdôraznil, že Rusko a EÚ zdieľajú rovnaké hodnoty. Podľa neho je kľúčovým bodom pre stiahnutie západných sankcií voči Moskve naplnenie minských mierových dohôd týkajúcich sa východnej Ukrajiny. Kým niektoré členské štáty EÚ sa pridržiavajú týchto ochromujúcich sankcií, Renzi sa domnieva, že ich zrušenie je nevyhnutné - podľa jeho slov je totiž Rusko nenahraditeľným partnerom Európy v boji proti extrémizmu.

 

Na tohtoročnom SPIEF sa zúčastnili i šéfovia mnohých nadnárodných spoločností po prvý raz po dvojročnej pauze spôsobenej napätím medzi Západom a Ruskom ohľadom ukrajinskej krízy. Fórum navštívil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, čo môže podľa AP znamenať zlepšenie bilaterálnych vzťahov medzi Moskvou a Bruselom.

 

Taliansko bolo značne poškodené, keď Moskva zakázala dovoz väčšiny druhov potravín z EÚ v reakcii na sankcie únie voči Rusku. Moskva však má záujem o dobré vzťahy s Rímom. Ruský prezident Vladimir Putin počas inkriminovaného obdobia viackrát navštívil Taliansko, pričom sa vyhol iným európskym metropolám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona