Renzi: EÚ potrebuje stratégiu na podporu hospodárskeho rastu

NETKY.SK • 21 Január 2015, 15:37 • 2 min
Renzi: EÚ potrebuje stratégiu na podporu hospodárskeho rastu

DAVOS - Európska únia (EÚ) naliehavo potrebuje stratégiu na podporu hospodárskeho rastu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes na Svetovom ekonomickom fóre (SEF) vo švajčiarskom Davose taliansky premiér Matteo Renzi, a to deň pred kľúčovým zasadnutím predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB), na ktorom rozhodne, či spustí program nákupu vládnych dlhopisov, aby pomohla ekonomike eurozóny. Informovala o tom agentúra DPA.
     

Renzi konštatoval, že ECB spolu s komisiou "môžu pomôcť Európe vyslať nové posolstvo o smerovaní svojej ekonomiky".
     

Pripomenul tiež, že na novembrovom summite skupiny G20 (20 najväčších svetových ekonomík) vlani v Austrálii takmer všetci lídri, s výnimkou EÚ, hovorili o potrebe investovať do hospodárskeho rastu svojich krajín.
     

Taliansky premiér považuje za rozhodujúci a kľúčový moment pre budúcnosť Európy, aby sa zamerala na schopnosť investovať do nasledujúcich generácií, a nie do udržania tradičnej koncepcie.
     

Odborníci s napätím očakávajú, či šéf ECB Mario Draghi vo štvrtok 22. januára oznámi, že banka začne nakupovať dlhopisy eurozóny, a špekulujú, že na tieto nákupy vyčlení zhruba 500 miliárd eur. Takéto "tlačenie peňazí" sa označuje termínom kvantitatívne uvoľňovanie (QE) a jeho cieľom bude oživiť hospodársky rast a zabrániť deflácii v eurozóne.
     

Odporcovia QE na čele s najväčšou ekonomikou bloku Nemeckom sa však obávajú, že sa tým zmierni tlak na problematické zadlžené štáty, ako je napríklad Grécko, a tie následne poľavia pri ozdravovaní svojich financií. Aj Taliansko, tretia najväčšia ekonomika eurozóny, zápasí s obrovským štátnym dlhom, ktorý už dosiahol 130 % hrubého domáceho produktu (HDP).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies