Remišová: Keby bolo školstvo prioritou, minister nemusí prosiť o peniaze

NETKY.SK • 11 September 2016, 14:15 • 2 min
Remišová: Keby bolo školstvo prioritou, minister nemusí prosiť o peniaze

BRATISLAVA - Ak by bolo školstvo prioritou pre súčasnú vládu, minister Peter Plavčan (nom. SNS) by sa nemusel doprosovať zvýšenia rozpočtu pre školstvo.

slovakia

left justify in out

Uviedla to opozičná poslankyňa a podpredsedníčka školského parlamentného výboru Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút dvanásť.

 

Ako dodala, nový školský rok sa začína so starými známymi problémami ako štrajkujúci učitelia či nedostatok miest v materských školách. "Ak by bolo školstvo skutočne prioritou, tak pán minister by sa priam nemusel doprosovať zvýšenia rozpočtu do školstva,“ povedala opozičná poslankyňa. Ako príklad uviedla Nemecko, kde v roku 2000 zistili, že ich žiaci dosiahli katastrofálne výsledky v medzinárodnom meraní PISA. Opoziční a koaliční poslanci sa podľa jej slov vtedy dohodli na reformnom pláne. „Tá prvá finančná injekcia do školstva bola obrovská, tri miliardy eur okamžite dali do školstva a teraz v roku 2016 žnú výsledky,“ priblížila.

 

Podľa ďalšej podpredsedníčky školského parlamentného výboru a poslankyne Evy Smolíkovej (SNS) je školstvo pre túto vládu prioritou. Podľa jej slov tomu nasvedčujú kroky, ktoré začal robiť minister bezprostredne hneď po zvolení do funkcie. "Pán minister Plavčan naozaj urobil to, čo neurobil ani jeden minister pred ním, že začal rokovať a začal okrúhle stoly s ľuďmi zo širokej odbornej obce, učiteľskej, pedagógov-odborníkov, a začali sa riešiť veci,“ uviedla. Pripomenula, že ministerstvo si dalo na tento rok vyše 70 úloh, ale od septembra aj presadilo zvýšenie platov pedagógov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona