Remišová: Extrémisti dostávajú od štátu viac ako mládežnícke organizácie

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 11:37 • 2 min
Remišová: Extrémisti dostávajú od štátu viac ako mládežnícke organizácie

BRATISLAVA - Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) vyzýva ministra školstva Petra Plavčana (SNS), aby začal diskutovať s mládežníckymi organizáciami a aby navýšil príspevok pre tieto organizácie aspoň o milión eur.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej besede povedala Remišová, podľa nej je podpora mládeže forma prevencie proti extrémizmu. „V roku 2016 dostali všetky mládežnícke organizácie 1,6 milióna eur zo štátneho rozpočtu. Extrémisti, Ľudová strana Naše Slovensko dostala 3,2 milióna eur ako príspevok za voľby 2016 a príspevok na činnosť,“ porovnala Remišová príjmy, s tým, že mládežnícke organizácie sú na konci priorít v prípade financovania štátom. Ako dodala, mládežnícke organizácie, ktoré sa zaoberajú voľnočasovými aktivitami pre mladých ľudí zaťažuje veľká byrokracia.

„Máme šťastie, že mládežnícky sektor funguje vďaka dobrovoľníkom. Finančná podpora mládežníckych organizácií z roka na rok klesá. Kým v roku 2008 na jedného člena mládežníckej organizácie pripadalo 38 eur, v roku 2017 to je 21,97 eura na člena,“ povedala Remišová. Dodala, že koncom roka 2015 mala ĽSNS 96 členov, takže na jedného člena by pripadlo z príspevku 33-tisíc eur.

„V programovom vyhlásení sa vláda zaviazala podporovať mladých a zvyšovať objem financií na aktivity v čase mimo vyučovania,“ povedala Remišová. Podľa nej podpora klesá práve tam, kde vieme, že mládež je ohrozená extrémizmom. Remišová upozornila na ministerstvom školstva pripravovanú novelu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorá okrem iného upravuje financovanie voľnočasových aktivít. Podľa návrhu novely sa majú zrušiť vzdelávacie poukazy. Príspevok na záujmové vzdelávanie by mali dostať školy priamo od štátu. „Doteraz 91 percent, teda 17 miliónov eur, získali školy a deväť percent iní poskytovatelia voľnočasových aktivít. Novela dáva zdroje už iba školám a mládežnícke organizácie prichádzajú o tento doplnkový zdroj príjmov,“ vysvetlila Remišová. „Vyzývame ministra, aby sa stretol s mládežníckymi organizáciami a diskutoval s nimi, ako im môže pomôcť,“ dodala s tým, že ministrovi poskytne odporúčania z diskusií s mládežníckymi organizáciami. „Vyzývame ho, aby navýšil podporu na úroveň roka 2008,“ uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies