Remišová chce vidieť žiakov od pondelka v školách. Deti nemôžu byť rukojemníkmi politických sporov, tvrdí

NETKY.SK • 3 December 2020, 13:29 • 2 min
Remišová chce vidieť žiakov od pondelka v školách. Deti nemôžu byť rukojemníkmi politických sporov, tvrdí

BRATISLAVA – Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) vyzvala svojich koaličných partnerov o zvolanie mimoriadnej schôdze. Žiakov a študentov chce vidieť od pondelka v školských laviciach.

slovakia

left justify in out

Veronika Remišová v príspevku na Facebooku napísala, že je pripravená urobiť všetko preto, aby sa žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci vrátili od pondelka do školských lavíc.

 

Žiaci a studenti sú prioritou

Po nezhodách a opakovanému odmietnutiu plánu návratu detí do škôl, ktorý predstavil minister školstva Branislav Gröhling, je pripravená urobiť všetko čo je v jej silách, aby zvrátila toto rozhodnutie. Ako sama napísala, deti a školy musia byť v súčasnosti prioritou.

 

„Včerajšie rokovanie ústredného krízového štábu neprinieslo žiadne riešenie, čo je zlé. Ešte stále však máme šancu, aby aspoň dva týždne pred Vianocami deti a učitelia mohli reštartovať vzdelávanie v triedach,“ napísala Remišová.

 

 

Myslí si, že je žiadúce, aby sa obnovili vzťahy medzi žiakmi navzájom a pedagógmi, pričom si minimálne zopakujú učivo, ktoré prebrali dištančne. Zároveň dostanú priestor nastaviť si učebné plány na január, kedy by mali nabehnúť na prezenčnú formu vyučovania.

 

Chce zvolať mimoriadnu koaličnú radu

„Prirodzený lockdown cez vianočné prázdniny nám potom pomôže obmedziť prípadné šírenie vírusu,“ myslí si vicepremiérka.

 

„To stojí za to! Urobím všetko, aby sa naša mladá generácia mohla začať vzdelávať v laviciach a nie za monitormi. Od pondelka.“ presadzuje Remišová.

 

img

 

Dodala, že už požiadala svojich kolegov, o zvolanie mimoriadnej koaličnej rady k tejto otázke. „Deti nemôžu byť rukojemníkmi politických sporov a verím, že nájdeme spoločne riešenie,“ uzavrela ministerka.

 

Súvisiaci článok: Ministrovi školstva dochádza trpezlivosť, deti chce čo najrýchlejšie poslať do lavíc

 

Gröhlingov plán už dva krát zamietli

V utorok po rokovaní ústredného krízového štábu informoval Branislav Gröhling, že navrhovaný plán návratu žiakov do škôl ministerstvom školstva neprešiel.

 

Vysvetlil to tým, že jeho kolegovia k nemu mali viacero výhrad, ktoré musí zapracovať. Išlo tak už o druhý pokus ministerstva, ktorý bol zamietnutý. Dodal, že je pripravený ho upraviť a najneskôr 23. decembra predložiť na rokovanie s tým, že žiaci by do škôl nastúpili najneskôr 8. januára.

 

img

 

Dôvodom prečo neuspel je plošné testovanie žiakov, učiteľov a rodičov detí. Návrh počítal so 70% pretestovaním, čo sa stretlo s nevôľou krízového štábu. Ten požadoval, aby boli pretestovaní všetci, čo je náročné nie len z logistického hľadiska, ale aj pre odmietavý postoj rodičov k testovaniu. 

 

Prečítajte si tiež: Žiaci sa od pondelka do škôl nevrátia, v hre je ďalší termín

 

Premiér otvorí školu pre dcéry

V stredu na tlačovej besede premiér Igor Matovič avizoval, že návrat žiakov do škôl berie do vlastných rúk, keďže rezort školstva si nedokázal splniť svoju „domácu úlohu“.

 

Uviedol, že od pondelka plánuje otvoriť súkromnú školu, ktorú navštevujú jeho dve dcéry, pretože sa „na to už nemôže pozerať“. Dodal, že pravdepodobne sa otvoria aj všetky školy v bližšie nemenovanom meste, v ktorom chce primátor splniť všetky požiadavky predostreté spred dvoch týždňov.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Matovič sa snaží o otvorenie škôl už 7. decembra, KDH prichádza s tromi návrhmi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies