Remišová: Bratislava je krok od zrušenia hazardu

NETKY.SK • 15 Február 2017, 14:44 • 2 min
Remišová: Bratislava je krok od zrušenia hazardu

BRATISLAVA – Zajtra, vo štvrtok 16. februára, mestskí poslanci hlavného mesta rozhodnú o návrhu všeobecne záväzného nariadenia o zrušení hazardu na území Bratislavy. Dnes to povedal na tlačovej besede poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a zároveň bratislavský poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA).

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, petíciu za zrušenie hazardu v Bratislave podpísalo vyše 136-tisíc Bratislavčanov. „Som presvedčený o tom, že ak by sme ich ignorovali, tak nabudúce budú voliť takých zástupcov, ktorí majú radikálnejšie riešenia," povedal za prítomnosti poslancov NR SR a zároveň mestských poslancov Bratislavy Jána Mrvu a Jána Budaja (všetci z OĽaNO-NOVA).

 

Iniciátorkou petície Bratislava proti hazardu je tiež poslankyňa NR SR Veronika Remišová, podľa ktorej je Bratislava len krok od kľúčového hlasovania o tom, či hlavné mesto bude zamorené stovkami herní alebo nie. „Minulý rok, keď z bratislavského magistrátu zmizlo 3 039 hárkov s vyzbieranými podpismi od ľudí, sa už zdalo, že celú petíciu a prácu stoviek dobrovoľníkov sa podarilo ľuďom so zlými úmyslami zmariť. Drzosť ľudí, ktorí sa takýmto spôsobom snažia za zachovanie hazardu, nemá hranice. Preto sme spolu s kolegami podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," povedala. Ako uviedla, pred niekoľkými dňami od polície dostali uznesenie o odmietnutí trestného oznámenia. „Ako jeden z dôvodov vyšetrovateľ uviedol, že ukradnutím 3 039 listov papiera nebola spôsobená škoda 266 eur. Škodu teda polícia určovala podľa ceny použitého kancelárskeho papiera. Za každým hárkom však boli hodiny a hodiny práce dobrovoľníkov, a preto nás mrzí, že polícia si nedala námahu, aby páchateľa odhalila. Pritom hárky boli uložené priamo v kancelárii na úrade magistrátu," dodala s tým, že občania si svoju úlohu v Bratislave splnili a jasne vyjadrili svoj názor, že herne v hlavnom meste nechcú. „Teraz sú na rade mestskí poslanci a pevne veríme, že budú rešpektovať vôľu obyvateľov tohto mesta," uviedla Remišová.


Poslanec Ján Budaj vyjadril presvedčenie, že poslanci petícii vyhovejú. Zároveň vyzval primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby po strate petičných hárkov vyvodil osobné konzekvencie a konzekvencie v úrade. „To, že polícia prípad posudzuje ako stratu bezcenného papiera, je urážka priamej demokracie," povedal. Podľa neho je medzi poslancami odhodlanie zrušiť hazard. Avšak dodal, že ani po prijatí nariadenia nebude možné hovoriť o dokonalom zákaze hazardu, keďže týmto sa nezakážu napríklad ani stávkové kancelárie.

 

Pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral petičný výbor 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných bolo 98 118 podpisov. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať hazard na svojom území. O návrhu všeobecne záväzného nariadenia budú poslanci rozhodovať na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. VZN musí schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou. „Ak ho poslanci schvália, postup bude taký, že vydané povolenia na prevádzkovanie hazardných hier budú platiť do konca roka a nové prestaneme vydávať," pripomenul v januári primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Licencie sa vydávajú na jeden rok. V hlavnom meste SR Bratislave je v súčasnosti podľa Nesrovnala približne tristo herní, ak poslanci schvália návrh VZN, všetky z mesta postupne zmiznú. Zákonodarcovia v novembri schválili novelu zákona o hazardných hrách. Podľa tejto novely bude na zakázanie hazardu v Bratislave a v Košiciach postačovať petícia, pod ktorú sa podpíše pätnásť percent dospelých obyvateľov mesta. V iných mestách a obciach bude treba pod zákaz hazardu tridsať percent podpisov plnoletých občanov.

 

V druhej polovici augusta 2016 zmizlo z bratislavského magistrátu 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku bolo 16-17 podpisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona