Rely Dakar: Svitka trochu mrzí slabší rozbeh do súťaže

NETKY.SK • 20 Január 2015, 21:47 • 2 min
Rely Dakar: Svitka trochu mrzí slabší rozbeh do súťaže

BRATISLAVA - Trojnásobný majster Európy a viacnásobný šampión Slovenska v enduro a cross country Štefan Svitko v tohtoročnej edícii najťažších vytrvalostných motoristických pretekov na svete Rely Dakar (4. - 17. januára) v konkurencii 168 motocyklistov po troch rokoch zopakoval výborné 5. miesto.

slovakia

left justify in out

Tridsaťdvaročný jazdec Slovnaft Teamu sa na juhoamerickom dobrodružstve predstavil šiesty raz a počas trinástich etáp na území Argentíny, Čile a Bolívie strávil na motorke KTM 450 Rally Replica celkom 46 hodín, 48 minút a šesť sekúnd. Prešiel trasu dlhú 9295 km, z ktorých až 7452 km organizátori merali. Pri tejto púti krížom cez tri juhoamerické krajiny spotreboval 1120,93 litrov benzínu a ojazdil 22 pneumatík. Rodák z Dolného Kubína zažil najdlhšiu etapu 16. januára, keď za deň prešiel 1024 km, najkratšia bola záverečná 13. etapa (393 km). Práve v nej dosiahol najcennejší čiastkový výsledok pri svojej šesťnásobnej dakarskej účasti, keď do cieľa v Buenos Aires prišiel na výbornom 2. mieste za víťazným Ivanom Jakešom. Najmä vďaka výborným a vzácne vyrovnaným výkonom v posledných desiatich etapách, v ktorých hodnotení vždy figuroval v elitnej desiatke jazdcov, došiel do cieľa Rely Dakar 2015 ako piaty najrýchlejší motocyklista. Hoci pred odchodom do Južnej Ameriky túžil zlepšiť svoje maximum z ročníka 2012 (5. miesto), jeho zámer nevyšiel.

 

"Sníval som o prvej trojke, ale v tejto silnej konkurencii je piata pozícia skvelý výsledok. Som veľmi spokojný. Od tretej etapy som sa držal medzi najlepšími. To je pre mňa do budúcna ďalšia veľká motivácia. Tento rok ma na Dakare potešilo najmä to, že som nečakal na okamihy, keď budú kvalitnejší jazdci predo mnou vypadávať, ale posúval som sa dopredu vďaka vlastným výkonom. Vďaka tomu, že som celý čas jazdil veľmi rozumne a premyslene, som sa dostal až na cennú piatu priečku," konštatoval po návrate z tohoročnej dakarskej misie 32-ročný rodák z Oravy. 

 

Piaty muž Dakaru 2015 bol spokojný aj s prácou svojho minitímu, ktorý tvorili mechanik Zlatko Novosad a manažér tímu Martin Kubačka. "Tento rok sme tvorili veľmi dobrú trojku. Boli sme ako rodina. Počas celého Dakaru sa nestalo, že by sme sa v niečom nezhodli. Fungovali sme bez problémov. Martin Kubačka je môj švagor, ktorý motorizmus pozná veľmi dobre, a so Zlatkom Novosadom jazdíme republikové súťaže enduro a cross country už dlhé roky. Tiež sa veľmi dobre poznáme," netajil Štefan Svitko spokojnosť s členmi svojho tímu. 

 

"Škoda, že prvé tri dni mi nevyšli podľa predstáv. V prvej etape som skončil na 21. mieste, v druhej o niečo lepšie (11. miesto, pozn.), v tretej na 13. mieste. Až po prechode do púšte som chytil správne tempo. Bolo tam potrebné vedieť navigovať, rozmýšľať a jazdiť s rozumom. Tam som sa cítil už veľmi dobre," vrátil sa Štefan Svitko pri hodnotení svojho vystúpenia v Južnej Amerike k dianiu o niekoľko januárových dní.

 

"Našim handicapom oproti iným jazdcom, ktorí počas roka absolvujú niekoľko podobných rely, je práve absencia praxe z podobných súťaží. Aj v závere minulého roka sme chceli ísť trénovať na piesok do Chorvátska, no plánované sústredenie sme museli zrušiť, pretože techniku sme nemali v takom stave, v akom by sme ju chceli mať. Preto sme chodili trénovať iba do Maďarska, čo je na dobrý rozbeh v Argentíne veľmi málo," reagoval na otázku agentúry SITA húževnatý slovenský reprezentant. 

 

"Aj tento rok sa na Dakare stretla veľmi silná konkurencia. Prvých dvadsaťpäť - tridsať jazdcov mohlo vyhrať etapu, mnohí z nich jazdia veľmi razantne a rýchlo. Na dobré umiestnenie bolo treba mať aj šťastie. Ja som ho tentoraz mal. Nepadal som, nezničil som motorku, nezranil som sa. Som rád, že som sa domov vrátil celý a zdravý," tvrdil úspešný motocyklista, ktorý do smrti nezabudne na etapu v Bolívii, počas ktorej v hustom daždi a zime jazdili 170 km po tunajších soľných jazerách. "Bolo to strašné. Hnať motorku po vode 170 km rýchlosťou pri dvoch stupňoch zimy, keď vám mrznú prsty na rukách, bolo veľké riziko. Motorky nám v tejto etape odchádzali, nemohli sme ich naštartovať. Slaná voda a soľ zničili všetku elektroniku. Zlatko Novosad celú noc dával motorku do poriadku. Mnohí jazdci boli veľmi nahnevaní, organizátori až po troch dňoch priznali, že to z ich strany bola hlúposť. Ale už bolo neskoro... Ozaj sme si mysleli, že tú etapu zrušia," opísal Štefan Svitko najväčšie tohoročné galeje, ktoré zažil v Južnej Amerike. 

 

"Čo ma z tohto ročníka najviac potešilo? Fakt, že na Dakare 2015 dvaja Slováci skončili v prvej desiatke. V konkurencii medzi špičkovými fabrickými jazdcami je to výsledok, ktorý naplno doceníme až s odstupom času. Kto Dakar nezažil, nevie, čo sa nám aj s dávkou šťastia spolu s Ivanom Jakešom podarilo urobiť," zdôraznil Štefan Svitko a pokračoval: "Dve miesta v elitnej desiatke sú výsledkom práce mnohých ľudí, ktorí nám pomáhali nielen na Dakare 2015, ale aj pred ním. Veľká vďaka patrí všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí nám umožnili dostať sa do prvej desiatky na Dakare 2015." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona