Relatívna mzda v slovenskom zdravotníctve rastie

NETKY.SK • 7 September 2014, 12:37 • 2 min
Relatívna mzda v slovenskom zdravotníctve rastie

BRATISLAVA - Relatívna mzda v slovenskom zdravotníctve postupne rastie, v minulom roku presiahla priemernú mzdu v hospodárstve (PMH) o 16 percent.

slovakia

left justify in out

Výrazné zvýšenie možno badať najmä u lekárov. V ich prípade stúpla z minimálnej úrovne 175 % priemernej mzdy v hospodárstve v roku 2000 na minuloročných 254 %. Relatívna mzda išla smerom nahor aj v prípade sestier, dostala sa na úroveň 110 % PMH. Vyplýva to z údajov Health Policy Institute (HPI).

 

Podľa štúdie analytika Karola Morvaya boli na tom lekári lepšie aj v porovnaní s inými vysokoškolsky vzdelanými zamestnancami. Kým v roku 2000 priemerná mzda lekára presahovala priemernú mzdu vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov o tri percentá, vlani to bolo už o 56 percent. 

Vo všeobecnosti platí, že na tom boli lepšie zdravotníci v univerzitných a fakultných nemocniciach. Platy lekárov tu v predchádzajúcom roku dosahovali 256 % PMH. V prípade sestier to bolo 121 %. Naproti tomu z porovnania najhoršie vyšli lekári a sestry, ktorí pracujú v zariadeniach s formou neziskovej organizácie. Morvay to pripisuje tomu, že veľké nemocnice sú pri platbách zvýhodnené, keďže ide o koncové nemocnice, ktoré ako také by mali riešiť ťažšie prípady a zamestnávať vysoko erudovaných špecialistov. "Aj kvôli rôznemu charakteru nemocníc treba mzdovú diferenciáciu medzi nimi chápať ako prirodzený jav a nie je namieste vynucovanie akéhosi mzdového vyrovnávania," zhodnotil analytik HPI. 

 

Morvay poukazuje na to, že pomer miezd lekárov k PMH je porovnateľný s inými ekonomikami v regióne. Odvoláva sa pritom na údaje OECD z roku 2012, ktoré uvádzajú, že priemerná mzda všeobecného lekára na Slovensku bola 1,99-násobkom priemernej mzdy v ekonomike. V iných krajinách regiónu sa pohybovala v intervale 1,28- až 2,25- násobku. 

 

Analytik konštatuje, že kým relatívne mzdy lekárov v medzinárodnom porovnaní nezaostávali, u sestier boli nižšie, aj keď rozdiel nebol vysoký. V roku 2012 predstavovala ich priemerná mzda 0,89-násobok PMH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies