Rektorkou policajnej akadémie bude po prvýkrát žena

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 09:55 • 2 min
Rektorkou policajnej akadémie bude po prvýkrát žena

BRATISLAVA – Prvýkrát bude rektorkou na Akadémii Policajného zboru žena. Novou rektorkou policajnej akadémie sa má stať Lucia Kurilovská. Informuje o tom denník Sme. Korupcia a zmanipulované prijímačky na Akadémii Policajného zboru v Bratislave sa skončili, sľubuje Kurilovská, ktorú si minister vnútra Robert Kaliňák vybral za novú rektorku školy. Miesto sa uvoľnilo po tom, čo minulý rok v lete policajná inšpekcia v putách odviezla rektora Václava K. a obvinila ho z prijímania úplatkov. Spolu s ním podozrievajú aj kvestora školy Igora Sch. a zamestnanca Pavla K. Vyšetrovanie stále prebieha.

slovakia

left justify in out

Smer vzápätí zmenil zákon o vysokých školách, ktorý dal ministrovi vnútra novú kompetenciu – navrhnúť prezidentovi kandidáta na rektora. Dovtedy to robil tak ako na iných vysokých školách akademický senát. Kaliňák navrhne Ivanovi Gašparovičovi Kurilovskú. „Hľadali sme známu osobu v oblasti trestného práva a ona ňou bezpochyby je. Má dosť energie, aby z akadémie vybudovala modernú vzdelávaciu inštitúciu,“ povedal pre Sme Kaliňák.

 
Prezidentov hovorca Marek Trubač v stredu nepovedal, či Kurilovskú vymenuje. Kurilovská sa ako trestná právnička vyjadrovala k viacerým kauzám. Naposledy komentovala aj vyšetrovanie, ktoré vedie Generálna prokuratúra pre sabotáž, ku ktorej vraj mohlo dôjsť pri zmarenej voľbe Dobroslava Trnku za šéfa prokuratúry. Povedala, že si nevie predstaviť, že by politické dohody, ktoré sa dejú všade, mohli byť sabotážou. Aj pre spôsob voľby prezident Jozefa Čentéša nevymenoval. Kurilovská teraz pôsobí ako poradkyňa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca a učí na Právnickej fakulte Univerzity Komenského.

 
Policajnú akadémiu dočasne vedie po Václavovi K. bývalý šéf inšpekcie ministerstva vnútra Štefan Kočan. Ten by po nástupe Kurilovskej pôsobil ako prorektor. Kurilovská by bola prvou ženou na čele policajnej akadémie. V škole v súčasnosti študujú hlavne ženy. V dennom štúdiu ich je 70 percent. Podľa Kočana to spôsobili prijímacie pohovory v roku 2011, keď vtedajší rektor rozhodol o prijímaní študentov na základe maturitných vysvedčení. Do školy vtedy nastúpilo 90 percent študentiek. V samotnom Policajnom zbore je žien približne sedemnásť percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies