Rektori žiadajú novú metodiku dotácií pre vysoké školy

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 19:07 • 2 min
Rektori žiadajú novú metodiku dotácií pre vysoké školy

BRATISLAVA - Slovenská rektorská konferencia (SRK) požaduje, aby ministerstvo školstva v priebehu toho roka pripravilo metodiku rozpisu dotácií pre verejné vysoké školy (VVŠ) v záujme vytvorenia predpokladov pre strategické riadenie týchto škôl a zvyšovanie kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti.

slovakia

left justify in out

Nová metodika by podľa SRK mala byť stabilná a platiť dlhšie časové obdobie, minimálne tri roky. Ako agentúru SITA informoval prezident rektorskej konferencie Rudolf Kropil, metodika by podľa rektorov mala byť schválená aj s rozdelením dotácií pre jednotlivé vysoké školy do konca roka 2015 tak, aby VVŠ neboli v rozpočtovom provizóriu.

 

SRK podľa uznesenia z dnešného zasadnutia tiež požaduje zvýšenie prostriedkov do rozpočtu VVŠ pre potreby základnej udržateľnosti v medziročnom náraste o päť percent, aby sa slovenské VVŠ v relatívnych hodnotách priblížili k výške financovania vysokých škôl v krajinách V4. Zvýšenie by teda malo predstavovať minimálne 20 miliónov eur ročne. Rektori sa na dnešnom zasadnutí tiež zhodli na podpore urýchleného schválenia Akčného plánu implementácie Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR (RIS3) vo vláde SR, aby vysoké školy, vedeckovýskumné inštitúcie a podnikateľská sféra mohli čerpať prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie na výskum a inovácie z programového obdobia 2014 - 2020. SRK podľa uznesenia oceňuje partnerský prístup ministerstva školstva pri príprave dokumentu, podporuje prijatie akčného plánu predloženého ministrom školstva a ministrom hospodárstva a jeho schválenie vo vláde SR a žiada uskutočniť ďalšie potrebné kroky k začatiu čerpania prostriedkov z nového programového obdobia najneskôr do jesene 2015. 

V tajnom hlasovaní dnes tiež na návrh ministerstva školstva členovia SRK zvolili Jaroslava Holečeka za podpredsedu Akreditačnej komisie vlády SR a Andreja Dukáta, Michala Fendeka a Petra Markoša za členov komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies