Rektor UK Mičieta: Slovenské univerzitné vzdelávanie je podfinancované

NETKY.SK • 19 September 2016, 12:20 • 2 min
Rektor UK Mičieta: Slovenské univerzitné vzdelávanie je podfinancované

BRATISLAVA - Problémom slovenského univerzitného vzdelávania je jeho podfinancovanie, čo potvrdzujú aj štatistiky OECD. Vo svojom príhovore to pri dnešnom slávnostnom otvorení 98. akademického roka na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave povedal rektor univerzity Karol Mičieta.

slovakia

left justify in out

Slovensko podľa neho trpí nízkymi investíciami do vedy a na rozdiel od vyspelých štátov sa súkromný sektor podieľa na financovaní vedeckého výskumu len minimálne.

 

Rektor taktiež upozornil, že Slovensko dodnes nemá jasne formulovanú koncepciu rozvoja vedy spájajúcu základný výskum s aplikovaným, ktorého výsledky prispievajú k inováciám a zvyšovaniu konkurenčnej schopnosti v medzinárodnom meradle. "Je potrebné zvýšiť otvorenosť voči medzinárodnému prostrediu a skvalitniť výchovu mladých vedcov, reflektovať potreby a požiadavky praxe aj dynamické zmeny prostredia," povedal Mičieta. Ako podotkol, študenti doktorandských študijných programov sú hnacím motorom výskumu. Preto podľa neho musí nastať kvalitatívna zmena systému doktorandského štúdia.

 

"Napriek tomu, že vysoké školstvo je permanentne novelizované, výsledok nezodpovedá očakávaniu a medzinárodným porovnaniam. Požadujeme zásadnejšie reformy s očakávanými výsledkami, ktoré naše školstvo priblíži k tým najlepším zahraničným štandardom, vrátane obsahu, financovania a v neposlednom rade obnovenia postavenia učiteľa v spoločnosti," skonštatoval Mičieta. Vzdelanie podľa neho nemá byť zo strany politikov len proklamovanou prioritou. "Chceme vidieť prvé smerovania a kroky, aby sme vedeli, čo je pre nás aj v tomto školskom roku východiskom," podotkol.

 

Generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl na ministerstva školstva Jozef Jurkovič uviedol, že tento akademický rok bude plný očakávania. Rezort školstva podľa jeho slov pripravuje rámec pre vysoké školy na ďalšiu dekádu. Taktiež podľa neho už prebiehajú diskusie aj o kvalite vysokého školstva. "Vo svojom príhovore spomenul rektor Mičieta viaceré výzvy, ktorým naše univerzity i spoločnosť čelia. Verím, že spoločnými silami sa nám podarí nájsť odpovede na viaceré tieto výzvy. Sme pripravení v tom pomáhať a spolupracovať," povedal.

 

Aj keď v súčasnosti ešte na univerzite prebiehajú zápisy študentov, na najstaršej a najväčšej univerzite na Slovensku je evidovaných takmer 25.000 zapísaných študentov. Približne 22.000 vysokoškolákov je v dennej forme štúdia, medzi nimi je asi 6000 prvákov a viac ako 2000 študentov zo zahraničia. Na UK je v tomto akademickom roku v ponuke 789 študijných programov, viaceré z nich sú v cudzích jazykoch.

 

Výučba v zimnom semestri, ktorý sa dnes na univerzite začal, potrvá do 16. decembra. Následne od 2. januára do 17. februára 2017 bude prebiehať skúškové obdobie. Letný semester sa začne 20. februára a výučba potrvá do 26. mája 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies