Rektor Redhammer: Mladí vedci zo SR majú úspechy

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 13:40 • 2 min
Rektor Redhammer: Mladí vedci zo SR majú úspechy

BRUSEL - Mladí vedci sa nedajú udržať v klietke, idú za lepšími podmienkami, aj preto musíme tieto podmienky vytvárať aj doma na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Uviedol to rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU BA) Robert Redhammer v rámci medzinárodnej konferencie zameranej na podporu mladých výskumníkov, ktorá sa v pondelok konala na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli.

 

Rektor STU BA v rozhovore pre TASR pripomenul, že EÚ sa dostáva do celosvetovej konkurencie v oblasti vedy a výskumu, keď mladých vedcov nemožno "udržať v klietke", lebo idú tam, kde majú najlepšie podmienky na prácu a dosiahnutie dobrých výkonov.

 

"Treba budovať pracoviská v oblastiach, kde máme nadaných ľudí. Treba im dať zelenú, aby mohli budovať prístrojové vybavenie," opísal situáciu Redhammer.

 

Vo svojej úvodnej reči na konferencii spomenul, že pred 20 rokmi mali doktorandi na Slovensku iba 2000 korún ako štipendium, zastarané laboratóriá a deficit prístrojov a nepriala im ani spoločenská klíma.

Dnes je podľa neho situácia lepšia, záujemcovia pracujú na pozíciách asistentov a odborných asistentov a vďaka štrukturálnym fondom EÚ sú laboratória lepšie vybavené.

 

Redhammer poukázal na to, že médiá často prinášajú správy o úspechu mladých slovenských vedcov, ktorí niečo objavili, vyskúmali, odmerali alebo vyrobili programy, ktoré môžu pomôcť chorým ľuďom.

 

"Úspechy sú. Ešte stále to možno na globálnu súťaž nestačí, ale musíme pokračovať ďalej. To nastavenie bolo dobre urobené. Treba sa sústrediť možno na menší počet pracovísk, ale podstatne lepšie financovaných, aby mohli do tej svetovej úrovne preraziť," skonštatoval rektor.

 

Priznal, že univerzita sleduje úspechy bývalých absolventov, ktorí v zahraničí dosahujú dobré výsledky a doma sú možno aj "trochu žiarliví", že ich absolventi v cudzine ľahšie dostávajú granty.

 

O to viac sa podľa jeho slov treba sústrediť na to, čo možno dokázať v domácom prostredí, lebo to bude prínos pre celú spoločnosť - raz v podobe dobrej reputácie pre Slovensko. A ak sa slovenským výskumným pracoviskám podarí zapojiť sa do medzinárodnej spolupráce, aj v podobe získavania nových technologických poznatkov i grantov zo zahraničia, čo znamená nižší tlak na domáci rozpočet.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies