Rekordných 38 miliónov ľudí na svete je vnútorne vysídlených

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 14:23 • 2 min
Rekordných 38 miliónov ľudí na svete je vnútorne vysídlených

BEJRÚT - Rekordných 38 miliónov ľudí na celom svete muselo opustiť svoje domovy pre konflikty a násilnosti.

slovakia

left justify in out

V novej štúdii to v stredu konštatovala Nórska rada pre utečencov. Uviedla, že len minulý rok prinútila situácia 11 miliónov ľudí k úteku v rámci ich vlastnej krajiny. Až 60 percent vnútorných vysídlencov z minulého roku pochádza zo Sýrie, Iraku, Južného Sudánu, Nigérie a Konžskej demokratickej republiky.

Najhoršia situácia je v konfliktom zmietanej Sýrii, kde pred bojmi ušlo 7,6 milióna ľudí, čo predstavuje až 35 percent obyvateľstva. Len v minulom roku ich bolo 1,1 milióna. Ďalšie milióny utiekli zo Sýrie do susedných krajín. V Iraku opustilo v roku 2014 svoje domovy najmenej 2,2 milióna ľudí, pričom mnoho z nich ušlo pred zverstvami páchanými extrémistami z Islamského štátu (IŠ). Vyše 600 000 ľudí vlani opustilo domovy v rámci Ukrajiny pre vojnu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Podľa riaditeľa rady Jana Egelanda rekordný počet vnútorne vysídlených ukazuje na zlyhanie medzinárodného spoločenstva pri ochrane nevinných civilistov pred konfliktami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies