Rekordnú schôdzu odštartuje utečenecká kríza a opatrenia z 2. balíka

NETKY.SK • 15 September 2015, 10:09 • 2 min
Rekordnú schôdzu odštartuje utečenecká kríza a opatrenia z 2. balíka

BRATISLAVA - Informácia o aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy, ako aj opatrenia z druhého vládneho sociálneho balíčka. To sú body, ktoré čakajú na poslancov NR SR v prvých dňoch 54. schôdze Národnej rady SR. Tá sa začína v stredu (16.9.) popoludní a svojím rozsahom 173 bodov bude rekordná. Naplánovaná je na 18 rokovacích dní.

slovakia

left justify in out

Zákonodarný zbor sa migrantom venoval aj na júnovom zasadnutí, keď okrem iného odmietol povinné kvóty. Problematika však bude na stole opäť. "Je to živá otázka. Napriek tomu, že sa tým už parlament pred prázdninami zaoberal a prijal stanovisko, je potrebné sa k tomu vrátiť, lebo situácia je inde," vysvetlil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). K téme by mali vystúpiť aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

 

Policajný prezident Tibor Gašpar uviedol v pondelok (14.9.), že na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom prebieha monitoring. Ide o reakciu na krok Nemecka, ktoré takéto opatrenie prijalo v nedeľu (13.9.) podvečer. "Nie je to teda kontrola každého, kto hranicou prechádza, ale ide o kontroly len na základe vytypovania si posádok vozidiel či prechádzajúcich ľudí," vysvetlil Gašpar s dôvetkom, že je na policajných hliadkach, aby si vyberali, ktoré vozidlo či osoby preveria.

 

Po debate o migrantoch príde na rad diskusia o viacerých vládnych návrhoch z tzv. druhého sociálneho balíčka. Novela zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa má od januára zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa o 50 eur na 280 eur mesačne. A to v prípade, ak starostlivosť dieťaťu do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Ministerstvo práce na rokovanie predložilo aj návrh zákona o sociálnom poistení. Ten má zase zabezpečiť zvýšenie materskej dávky zo súčasných 65 percent denného vymeriavacieho základu na 70 percent. Cieľom tohto kroku je podporiť rodiny.

 

Niekoľko návrhov predkladá aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Návrhom zákona o platobných službách sa má zaviesť bankový účet so základnými funkciami. Ľudia, ktorí budú mať záujem o tento typ účtu, budú musieť k žiadosti o jeho zriadenie predkladať čestné vyhlásenie, že ešte nemajú žiadny platobný účet ani si ďalší nebudú môcť zriadiť okrem vkladového účtu, peňažného vkladu potvrdeného vkladnou knižkou v banke a v pobočke zahraničnej banky. Nové povinnosti majú mať aj banky. Po novom totiž majú informovať klientov o možnosti zriadiť si účet so základnými funkciami, a to vtedy, ak už klient má v banke otvorený účet, ktorý obsahuje tie isté služby ako platobný účet so základnými funkciami.

 

Ďalšou rozsiahlou právnou normou z dielne rezortu financií je návrh zákona o úveroch na bývanie. Spotrebitelia by mali mať lepší prehľad o tom, koľko zaplatia na úrokoch z úveru na bývanie a o koľko im klesne istina úveru do najbližšej zmeny úrokovej sadzby. Takéto informácie majú banky po novom poskytovať klientom ešte pred uzatvorením zmluvy.

Zo 173 bodov na programe schôdze je 130 návrhov v prvom čítaní (59 vládnych a 71 poslaneckých). V druhom čítaní je 23 vládnych iniciatív a jeden poslanecký návrh. Na programe je aj osem medzinárodných zmlúv a rôzne správy. Práve z dôvodu veľkého množstva návrhov sa budú predlžovať rokovacie dni. Ráno sa začne o polhodinu skôr už od 8.30 h a dvojhodinová obedná prestávka bude skrátená na polovicu.

 

Za dôležitú označil Pellegrini aj voľbu predsedu novej štátnej volebnej komisie, ktorá je naplánovaná na 23. septembra. Predseda NR SR uistil, že sa chce stretnúť s politickými stranami a ponúknuť kandidáta, ktorý získa širšiu podporu. Konať sa budú aj voľby komisára pre deti a komisára pre osoby zdravotne postihnuté.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies