Rekordné zásoby ropy na úrovni 3 mld. barelov sa udržia ešte niekoľko mesiacov

NETKY.SK • 13 November 2015, 17:40 • 2 min
Rekordné zásoby ropy na úrovni 3 mld. barelov sa udržia ešte niekoľko mesiacov

LONDÝN - Zásoby ropy vo svete dosahujú rekordné úrovne a tento stav potrvá nielen do konca tohto roka, ale aj určité obdobie roka 2016.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes vo svojej mesačnej správe Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

 

Podľa IEA dosiahli zásoby ropy vo svete 3 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov). Aj keď nízke ceny ropy prispejú v budúcom roku k poklesu produkcie komodity v Spojených štátoch, potrvá mesiace, než sa súčasný nadbytok na svetovom trhu podarí zlikvidovať.

 

Ako agentúra uviedla, vysoké prebytky na trhu s ropou spôsobuje fakt, že rast dopytu po komodite sa spomaľuje, no členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj štáty mimo tejto organizácie pokračujú vo vysokej produkcii. Najmä Rusko ťaží vo vysokom tempe. Jeho produkcia dosiahla nový postsovietsky rekord a IEA očakáva, že aj v roku 2016 bude Ruská federácia v tomto trende pokračovať.

 

Agentúra dodala, že v októbri dosiahli dodávky ropy na svetové trhy viac než 97 miliónov barelov denne. To je o dva milióny barelov denne viac, než v októbri minulého roka. Tento vývoj ešte viac tlačí na ceny ropy, ktoré za posledných 18 mesiacov klesli o vyše 50 %. Podpísali sa pod to zvýšená produkcia ropy z bridlíc v USA a vytrvalé odmietanie ropného kartelu OPEC znížiť vlastnú produkciu a zredukovať tým svoj podiel na trhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies