Rekordné horúčavy stáli talianskych farmárov 200 mil. eur

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 08:40 • 2 min
Rekordné horúčavy stáli talianskych farmárov 200 mil. eur

RÍM - Talianski farmári sa sťažujú na škody, ktoré im spôsobili extrémne júlové horúčavy, najvyššie za posledných 150 rokov.

slovakia

left justify in out

Pôdohospodárske združenie Coldiretti vyčíslilo škody na 200 miliónov eur. Informovala agentúra APA.

 

Horúčavy najviac poškodili ovocné stromy, kukuričné a zeleninové polia, klesla aj produkcia mlieka, vajec a medu. Produkcia mlieka sa znížila o 15 %, čo predstavuje 100 miliónov litrov za mesiac. Chovatelia boli navyše nútení umiestniť do stajní klimatizácie, čím im spolu s vyššou spotrebou vody podstatne narástli náklady. Sliepky nakládli o 10 % menej vajec a prasce v porovnaní s denným priemerom skonzumovali o 40 % menej potravy.

 

Priemerné teploty v Taliansku sa v júli vyšplhali o 3,7 stupňa nad priemer z posledných desaťročí. Suchom trpeli nielen ľudia, ale aj zvieratá. Vo vlhkých oblastiach sú ohrozené aj ryby, žaby a vtáctvo, nakoľko farmári čerpajú na polia čoraz viac vody a zmenšujú tak životný priestor zvierat. Ochrancovia prírody žiadajú vládu nielen o opatrenia k racionalizácii zastaranej vodovodnej siete, ale aj o prísne tresty za mrhanie a znečisťovanie vody.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies