Rekordná výprava Slovákov na majstrovstvách sveta v silovom trojboji

NETKY.SK • 5 Október 2013, 15:35 • 2 min
Rekordná výprava Slovákov na majstrovstvách sveta v silovom trojboji

EILENBURG - Slovenskí reprezentanti v silovom trojboji sa zúčastnili v dňoch 27.-28. septembra majstrovstiev sveta v silovom trojboji v nemeckom meste Eilenburg.

slovakia

left justify in out

Svetová federácia World United Amateur Powerlifting zverila organizáciu majstrovstiev sveta skúsenému nemeckému pretekárovi Marcelovi Mettemu, jednému z mála powerlifterov, ktorý sa môže popýšiť účasťou na prestížnom finále WPO - súťaže najlepších profesionálnych powerlifterov.

Do Nemecka nominovala Slovenská amatérska federácia silového trojboja 12 silových trojbojárov, ktorí mali cieľ nielen uspieť vo svojich vekových a hmotnostných kategóriách, ale chceli bojovať aj o umiestnenia v absolútnom poradí. Smelé plány však slovenskí reprezentanti splnili a z Nemecka si priviezli okrem 9 titulov majstra sveta a 2 titulov vicemajstra sveta aj spolu 4 umiestnenia na stupňoch víťazov v absolútnom poradí najlepších lifterov šampionátu.

Dorastenci, pretekári vo veku 16 až 19 rokov nastúpili na súťažné pódium v piatok, 27.septembra. Medzi najlepších ne svetovom šampionáte sa prebojovali Ákos Labát a Dániel Dömötör. Ákos Labát získal titul majstra sveta v kategórii T18-19 do 125 kg výkonom 735 kg. V disciplíne mŕtvy ťah si pripísal Ákos výkonom 265 kg (VIDEO č. 1) aj nový svetový rekord. V absolútnom poradí medzi dorastencami sa umiestnil Ákos na 2. mieste. Na 3. mieste v absolútke sa umiestnil ďalší slovenský reprezentant Dániel Dőmőtor. Majster sveta v kategórii T16-17 do 100 kg si pripísal okrem trojbojového súčtu 650 kg, ktorý bol zároveň novým svetovým rekordom aj ďalšie dva zápisy do rekordných tabuliek. Drep 250 kg a tlak 180 kg (VIDEO č.2) znamenali v Eilenburgu pre Dániela taktiež nové svetové rekordy. Ďalší dvaja nádejný dorastenci Alexander Smetana a Matej Sozanský prispeli do Slovenskej zbierky ďalšími dvomi titulmi majstra sveta. Alexander zvíťazil v kategórii T16-17 do 82,5 kg a Matej v kategórii T18-19 do 82,5 kg. 

V kategórii juniorov malo Slovensko troch pretekárov. Mikuláš Jánoš prehral posledným pokusom boj o titul s českým súperom a musel sa nakoniec uspokojiť so striebornou medailou v kategórii do 125 kg za výkon 730 kg. Tomáš Bugáň si suveréjne počínal v kategórii do 100 kg, keď za výkon 725 kg získal titul majstra sveta a len tesne mu ušlo umiestnenie na stupňoch víťazov v absolutke. Tomáš sa však ako ďalší Slovák zapísal do rekordných tabuliek, keď zlepšil starý svetový  rekord v tlaku na lavičke výkonom 225 kg. Najlepším pretekárom v kategórii juniorov sa stal Erik Jaškanič. Slovenský reprezentant v kategórii do 110 kg získal nielen titul majstra sveta vo svojej kategórii a suveréjne titul absolútneho víťaza v kategórii Juniorov, ale zlepšil aj 3 svetové rekordy. Drep 330,5 kg, mŕtvy ťah 320 kg a trojboj 860,5 kg.

V kategórii masters (pretekári starší ako 40 rokov) sa na súťažnom pódiu predstavil Rudolf Siska. V kategórii M40-44 do 82,5 kg si po zbabranom drepe pripísal do zbierky titul vicemajstra sveta. V disciplíne tlak na lavičke však prepísal hodnotu svetového rekordu, ktorý má po šampionáte hodnotu 187,5 kg VIDEO 3).

V kategórii žien malo Slovensko dve pretekárky. Sandra Mokrá zvíťazila v kategórii Open do 67,5 kg výkonom 472 kg. k 9 platným pokusom a novému svetovému rekordu v tlaku na lavičke, ktorý má dnes hodnotu 122 kg pridala Sandra aj 3. miesto v absolútnom poradí medzi ženami. Juniorka Adriana Kaločaiová sa predstavila v kategórii do 67,5 kg. Za trojbojový súčet 275 kg si pripísala svoj premiérový titul majsterky sveta.

V kategórii mužov Open malo Slovensko v sobotu dvoch zástupcov. Ján Siska získal za výkon 680 kg v kategórii do 110 kg konečné 5. miesto. Peter Lincmaier súťažil pred náročnou operáciou kolena v skvelej forme a v kategórii do 90 kg pridal do zbierky slovenskej výpravy ďalší titul majstra sveta za výkon 800 kg.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies