Rekordná účasť v rekordných teplotách

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 15:44 • 2 min
Rekordná účasť v rekordných teplotách

JASLOVSKÉ BOHUNICE - Rekordné víkendové teploty powerlifterov neodradili, práve naopak. Na 6. ročníku medzinárodnej súťaže v mŕtvom ťahu VICTORIA Cup sa stretla rekordná účasť 51 pretekárov z 3 štátov.

slovakia

left justify in out

V sobotu priniesla tradičná pohárovka v réžii AWPC - Slovakia hneď niekoľko rekordov. Súťaž pod holým nebom v cca. 40 stupňových horúčavách je skôr z prostredia Afriky a nie Slovenska. Niekoľko stanov, prístreškov pre pretekárov a plánovaný pitný režim však dovolil, aby sa súťaž o 13:00 nielen začala, ale aby pokračovala bez akýchkoľvek zdravotných problémov až do konca. Druhým "rekordom" bola účasť pretekárov. Viac ako 50 lifterov v 6 kategóriách sa v doterajšej histórii predstavilo na súťažnom pódiu prvý krát.

Do tretice sa z "rekordu", alebo doslovne na rekordnú cenu mohol tešiť najlepší junior. Len 2 dni pred súťažou dostal organizátor ponuku z cestovnej kancelárie PIEŠŤANY TOUR s.r.o., ktorá obsahovala poukaz na pobytový zájazd do Talianska. Po zverejnení tejto informácie pred začiatkom súťaže dostalo 15 juniorov veľmi pozitívnu motiváciu, aby na pódiu nechali všetky svoje sily. Víťazom sa stal v konečnom účtovaní Alex Adamica výkonom 280 kg z klubu Probody MM Lučenec.

V dorasteneckej kategórii zdvihol najvyššiu hmotnosť Ákos Labát zo Sport clubu Pohoda Trnava. Jeho výkon 270 kg však nestačil na víťazstvo. O bezmála 26 kg ľahší Martin Beránek z klubu Devil Force Trakovice získal za výkon 250 kg o 7,35 bodu viac ako Ákos a zaslúžene sa tešil z víťazstva.  

V kategórii masters sa po niekoľkoročnej prestávke zavinenej zdravotnými problémami predstavil v Bohuniciach Pavol Spodniak. Najstarší, 64 ročný a necelých 56 kilogramov vážiaci pretekár si vybojoval nakoniec prekvapivo víťazstvo v kategórii masters výkonom 125 kg.

Medzi pretekármi open do 100 kg sa početnej diváckej kulise predstavil zas najľahší účastník podujatia. 51,9 kg ukázala váha, keď sa na ňu postavil pred súťažou Pavel Balážik z klubu  Powerlifting Beňadiková. Počas súťaže ale Pavel bojoval do posledného pokusu o pódiové umiestnenie. Výkon 150 kg mu vyniesol konečné 2 miesto. Víťazom tejto kategórie sa stal Peter Lincmaier zo Sport clubu Pohoda Trnava, ktorý potiahol 305 kg.

Najťažšia kategória mužov priniesla na záver súťaže drámu do posledného pokusu. Gabriel Tóth z Trstíc mal pravdepodobne vďaka úmorným teplotám problém udržať činku počas pokusu v rukách. Tento problém bol zjavný u viacerých pretekárov. Prvé dva pokusy na hmotnosti 310 kg mal Tóth neplatné. Až v treťom pokuse predviedol, že si víťazstvo zaslúži a pridal tak do štatistík ďalší "rekord", keď mali všetci súťažiaci na podujatí aspoň jeden platný pokus.

Najsilnejším zážitkom súťaže boli nepochybne pokusy Martina Wurza z Rakúska. Tento 19 ročný dorastenec z Hornu si aj napriek tomu, že má amputovanú ľavú ruku tesne nad zápästím trúfol na tak náročnú športovú disciplínu, akou je mŕtvy ťah. Špeciálna protéza a popruh, ktorý mal Martin počas pokusov prevlečený cez os činky a svoje plecia mu dovolila bojovať so zdravými súpermi. Martin si v konečnom účtovaní vo svojej  kategórii vybojoval 3 miesto za výkon 190 kg.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies