Rekordná dražba: Obraz Georgie O'Keeffe vydražili za viac ako 44 miliónov dolárov!

NETKY.SK • 21 November 2014, 13:41 • 2 min
Rekordná dražba: Obraz Georgie O'Keeffe vydražili za viac ako 44 miliónov dolárov!

USA - Obraz americkej maliarky Georgie O'Keeffe vydražili za rekordných 44,4 milióna amerických dolárov (v prepočte približne 36 miliónov eur). Ide o najvyššiu sumu, za ktorú vydražili obraz ženskej autorky.

slovakia

left justify in out

Doteraz si prvenstvo držala nepomenovaná maľba od Joan Mitchell, za ktorú v máji v aukcii zaplatili takmer 12 miliónov dolárov (v prepočte približne 9,6 milióna eur).

 

Newyorský aukčný dom Sotheby's pôvodne maľbu ocenil na 15 miliónov dolárov. Túto hranicu sa však podarilo prekonať po tom, ako sa medzi dvoma záujemcami strhla licitačná vojna. 

 

O'Keeffe, ktorá zomrela v roku 1986 vo veku 98 rokov, na obraze stvárnila jednoduchý detail kvitnúceho bieleho kvetu. Práve táto téma ju preslávila. Obraz ponúklo do dražby múzeum venované maliarke nachádzajúce sa v meste Santa Fe. Prostriedky získané v dražbe použijú na nákup ďalších obrazov. 

Najvyššiu sumu za obraz v aukcii doteraz zaplatili minulý rok, keď maľbu Francisa Bacona vydražili za 142,4 milióna dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies