Rekonštrukčné práce na hrade sa začnú až na jar

NETKY.SK • 28 September 2010, 12:52 • 2 min
Rekonštrukčné práce na hrade sa začnú až na jar

Rekonštrukčné práce na hrade sa začnú až na jar

slovakia

left justify in out

img

Rekonštrukčné práce na Trenčianskom hrade, ktoré sa mali pôvodne začať túto jeseň, sa presunuli na jar. Agentúru SITA dnes o tom informovala riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová. Momentálne sa na hrade robia odvodňovacie práce, ktoré by mali vyriešiť statické problémy hradu. Odvodňovanie bude stáť približne 133-tisíc eur, je financované z prostriedkov Trenčianskeho samosprávneho kraja a do konca roka by mali byť práce na ňom ukončené. „Bez toho nemá zmysel začať rekonštrukčné práce,“ vysvetlila Babičová dôvody budovania odvodnenia. Hrad podľa nej nebol riadne odvodnený, taktiež tam nebola vybudovaná kanalizácia, čo považuje aj za jeden z dôvodov zrútenia časti múra v roku 2003. Všetky ríny a vody sa do konca roka napoja na jedno centrálne odvodnenie, ktoré zachytí väčšinu dažďovej vody.

V roku 2003 sa na Trenčianskom hrade zrútila časť hradieb, o dva roky neskôr zase vypadla ďalšia časť vonkajšieho plášťa múru. Trenčiansky samosprávny kraj ako vlastník Trenčianskeho hradu získal z eurofondov 2,5 milióna eur na jeho opravu. Za tieto prostriedky zrekonštruujú objekt kasární na Dolnom hrade, ktorý je podľa riaditeľky Trenčianskeho múzea, správcu hradu, už dlhší čas v havarijnom stave a padajúce skaly ohrozujú návštevníkov.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona