Rekonštrukcia Starého mosta v Bratislave sa zastaví: Pre možné nevybuchnuté bomby pod hladinou Dunaja

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 08:29 • 2 min
Rekonštrukcia Starého mosta v Bratislave sa zastaví: Pre možné nevybuchnuté bomby pod hladinou Dunaja

BRATISLAVA – Rekonštrukcia Starého mosta v Bratislave by sa mala pre možné nevybuchnuté bomby pod hladinou Dunaja zastaviť maximálne na niekoľko týždňov. Takýto čas odhaduje primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Mesto chce podľa jeho slov pomoc hľadať aj v zahraničí a zrejme tiež využije ženistov ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Práce na odstraňovaní pilierov mosta museli pozastaviť pred niekoľkými dňami. Pyrotechnický prieskum totiž ukázal, že pod hladinou sa môžu nachádzať nevybuchnuté bomby z 2. svetovej vojny. "Diskutovali sme zatiaľ na úrovni ministerstva vnútra, s hlavným pyrotechnikom Slovenskej republiky, ale bude do toho treba zapojiť zrejme aj ministerstvo obrany, ktoré má ženistov," povedal primátor. 
      

Mesto chce využiť aj skúsenosti, ktoré v tomto smere majú v iných krajinách. "Nejaké skúsenosti majú v Rakúsku aj Nemecku, ktoré s tým prišlo do styku najmä po 2. svetovej vojne. Hľadáme teda, ako sa toho problému zmocniť, aby sme sa vyhli rizikám, ktoré by mohli hroziť mestu alebo zhotoviteľovi," dodal Ftáčnik.
      

Prieskum, ktorý musel podľa zmluvy s mestom vykonať zhotoviteľ, detekuje prítomnosť železa, vysvetlil Ftáčnik. "Pod dnom sú železné predmety. Nevieme ale, či sú to spadnuté časti konštrukcie z roku 1946 či z roku 1920, keď bola údajne časť mosta znehodnotená, spadla do vody a nikto to neriešil. Môže tam ale byť aj bomba a niektoré náznaky naznačujú, že by to tak mohlo byť. Toto je to, čo by mali preskúmať ženisti," vysvetlil primátor s tým, že vzhľadom na silný tok rieky to bude náročné.
      

Mesto má zatiaľ informáciu, že medzi druhým a tretím pilierom sa robila tzv. prehrábka dna, keď sa odstraňoval štrk pre prirodzenejšiu plavbu lodí. "Našlo sa tam 40 ton železa, žiadna bomba, to ale neznamená, že medzi tretím a štvrtým pilierom nie je," dodal Ftáčnik.
      

Stavebné práce na ostatných častiach projektu prvej etapy nosného systému MHD podľa mesta pokračujú podľa schváleného harmonogramu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies