Rekonštrukcia po vojne s Izraelom bude stáť miliardy

NETKY.SK • 4 September 2014, 16:59 • 2 min
Rekonštrukcia po vojne s Izraelom bude stáť miliardy

RÁMALLÁH - Náprava škôd v Pásme Gazy spôsobených náletmi Izraela bude stáť až 7,8 miliardy amerických dolárov (v prepočte takmer 6 miliárd eur).

slovakia

left justify in out

 Vo štvrtok to v rámci prvého podobného odhadu uviedla palestínska samospráva. Prevažná časť z vypočítanej sumy by mala ísť na opätovné vybudovanie 17 tisíc obydlí zničených bombardovaním izraelskou armádou. Milióny bude stáť aj postavenie novej elektrárne, keďže tú jedinú v Pásme Gazy zničili dve izraelské rakety. "Gaza bola postihnutá katastrofou a potrebuje okamžitú pomoc, pretože s mnohými vecami už ďalej nemožno čakať," upozornil Muhammad Štajích, palestínsky ekonóm a vysoko postavený člen hnutia Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

 

Medzinárodné spoločenstvo medzitým pracuje na zorganizovaní darcovskej konferencie na pomoc obyvateľom Pásma Gazy. Podujatie by sa malo uskutočniť v Egypte, jeho termín však ešte neurčili. 

 

Izrael spustil ofenzívu 8. júla s cieľom ukončiť neprestajné ostreľovanie svojho územia z Pásma Gazy. Konflikt si vyžiadal viac ako dvetisíc mŕtvych na Palestínskej strane vrátane 490 detí. Izrael prišiel o 64 vojakov a štyroch civilistov. V Pásme Gazy ušlo pred náletmi z domovov až 540 000 Palestínčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies