Rekonštrukcia Michalskej veže sa blíži k záveru

NETKY.SK • 21 December 2022, 10:00 • 2 min
Rekonštrukcia Michalskej veže sa blíži k záveru

BRATISLAVA - Generálna rekonštrukcia jednej z dominánt Bratislavy Michalskej veže sa blíži k záveru. Obnova exteriéru je hotová, práce v interiéri dokončujú. V priebehu budúceho roka vežu sprístupnia verejnosti. TASR o tom informovali z Múzea mesta Bratislavy.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukcia približne 51 metrov vysokej Michalskej veže, ktorá sa začala minulý rok v júli, zasiahla celý objekt. "V exteriéri boli obnovené a doplnené všetky kamenosochárske a ozdobné prvky vrátane sochy sv. Michala Archanjela z polovice 18. storočia, dvoch zvonov, ciferníkov hodín, všetkých kamenných a reliéfnych prvkov i olovenej tabule nad bránovým vchodom. Okná nahradili repliky pôvodných barokových okien, obnovili sa fasády," vymenovali z múzea. Po ukončení generálnej obnovy budú priestory veže sprístupnené verejnosti vo forme dočasnej inštalácie. Dominantným exponátom bude samotná budova veže s cieľom prezentovať priebeh a výsledky jej pamiatkovej obnovy. Pripravuje sa aj nová stála expozícia, ktorá má vežu prezentovať ako unikátnu pamiatku a súčasť niekdajšieho mestského opevnenia. Zachovaná má byť aj jej vyhliadková funkcia. Michalská veža, ktorú začali stavať v druhej polovici 13. storočia, je najzachovanejšou časťou mestského opevnenia a patrí medzi tri najnavštevovanejšie lokality pod správou Múzea mesta Bratislavy. Slúžila ako jedna zo štyroch brán do mesta spolu s Laurinskou, Rybárskou a Vydrickou. Rovnako aj ako požiarna strážnica. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona