Rekonštrukcia bojov je najlepšou ukážkou SNP, tvrdí premiér

NETKY.SK • 24 August 2013, 18:42 • 2 min
Rekonštrukcia bojov je najlepšou ukážkou SNP, tvrdí premiér

UHROVEC - Je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, a preto rekonštrukcia významných udalostí, ktoré boli v roku 1944 a začiatkom roka 1945, je tou najlepšou ukážkou, čo sa dialo.

slovakia

left justify in out

Sú to iniciatívy, ktoré majú plnú podporu vlády. Uviedol to dnes predseda vlády SR Robert Fico v súvislosti s rekonštrukciami bojov pri oslavách SNP na Jankovom vŕšku nad Uhrovcom, kde sa konali krajské oslavy 69. výročia SNP. Na oslavách, kde Klub vojenskej histórie z Trenčína predviedol aj rekonštrukciu bojov z 20. storočia, sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, medzi ktorými nechýbali ani bývalí partizáni. 

"Dnes mladí ľudia už ani nechodia na základnú vojenskú službu. Nevedia si ani predstaviť, čo to je, keď vybuchne granát, keď niečo vystrelí, alebo je niekto zranený," povedal ďalej premiér s tým, že keď sa na neho v minulosti niekto v súvislosti so žiadosťou o pomoc pri organizovaní rekonštrukcií bojov obrátil, snažil sa v každom prípade pomôcť. 

 
Zároveň na oslavách zopakoval výzvu zo stretnutia generácií v Banskej Bystrici (17.8.), aby rodičia hovorili deťom o SNP."Najhoršia je totiž nedbalá ľahostajnosť, ktorú niekedy vidím u mladých ľudí,"doplnil. 

Na krajských oslavách sa zúčastnil aj minister obrany SR Martin Glváč, ktorý vyjadril potešenie nad tým, že podobné akcie navštevuje čoraz viac ľudí a najmä mladých ľudí s rodinami. "Myslím si, že aj to je spôsob ako si pripomínať všetky tieto udalosti, ktoré sú z hľadiska slovenských dejín veľkými míľnikmi,"konštatoval. Podľa jeho slov sú oslavy ďalšou alternatívou na vzdelávanie o SNP mimo škôl. 

Veľká účasť ľudí na spomienkach a oslavách SNP teší aj priameho účastníka bojov Júliusa Kusého z Bánoviec nad Bebravou, ktorý sa do bojov s partizánmi zapojil takmer ako 20-ročný. "Som šťastný, že to ľudia pochopili, že je odkaz SNP stále aktuálny. Teší ma tiež, že aj keď je to ojedinelé, že sa na takýchto akciách stretávame my, priami účastníci bojov," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona