Reklamovať možno plody porušené, nečisté či napadnuté škodcami

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 07:26 • 2 min
Reklamovať možno plody porušené, nečisté či napadnuté škodcami

Reklamovať možno plody porušené, nečisté či napadnuté škodcami - Radíme Kritériá na zaraďovanie ovocia a zeleniny do tried presne stanovuje Európska komisia (EK), pričom sú pri jednotlivých druhoch špecifické. Vo všeobecnosti ale platí, že prvá trieda mus

slovakia

left justify in out

img

Kritériá na zaraďovanie ovocia a zeleniny do tried presne stanovuje Európska komisia (EK), pričom sú pri jednotlivých druhoch špecifické. "Vo všeobecnosti ale platí, že prvá trieda musí mať nielen zdravú dužinu a nepoškodený povrch, ale jednotlivé plody musia spĺňať aj požiadavky na farbu a veľkosť plodov. Tolerancia od normy môže byť v prvej triede maximálne 10 %," uviedol pre TASR viceprezident CBA Vladimír Kocúrek.
      Napríklad jablká prvej triedy nesmú mať otlačenie presahujúce 1 cm2 celkového povrchu a ich farba musí zostať nezmenená. Malé chyby pokožky nesmú presahovať 2 cm na dĺžku či 1 cm2 pri iných chybách. "Pri druhej triede sú už pravidlá voľnejšie. Dužina nesmie vykazovať väčšie chyby, otlačenia môžu byť väčšie (1,5 cm2) a môžu mať mierne zmenenú farbu," konštatoval.
      Kocúrek upozornil, že poškodené plody nie sú povolené ani pri prvej či druhej triede s výnimkou povolených odchýlok. V prípade jabĺk prvej triedy nesmie byť napadnutých hnilobou viac ako 1 % plodov a pri druhej triede to nemá byť viac ako 2 %. "Inak musia byť neporušené, zdravé, čisté, prakticky bez škodcov, bez cudzieho pachu alebo chuti i bez nadmernej povrchovej vlhkosti," dodal s tým, že ak plody tieto podmienky nenapĺňajú, môže ich zákazník reklamovať. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona