Reklama,ktorú idete odstrániť, pomáha, odkazujú primátorovi Bratislavy aktivisti

NETKY.SK • 22 Február 2015, 17:36 • 2 min
Reklama,ktorú idete odstrániť, pomáha, odkazujú primátorovi Bratislavy aktivisti

BRATISLAVA – Reklamné tabule na stĺpoch verejného osvetlenia, ktoré chce bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) odstrániť, mnoho ľudí využíva ako orientačné.

slovakia

left justify in out

Navigujú totiž k bankomatu, k notárovi, do potravín či do lekárne. Tvrdí to občianska iniciatíva Mesto bez reklamy, na ktorú sa už vraj obrátilo viacero Bratislavčanov. Ľudia si podľa iniciatívy myslia, že odstraňovanie informačných tabúľ je iba marketingový ťah nového primátora.

 

"Množstvo obyvateľov mesta podľa informácií, ktoré máme, využívalo tieto tabule aj ako orientačné. Spôsobovali oveľa menší problém v tzv. vizuálnom smogu. Mesto by sa malo zamerať na odstránenie nelegálne umiestnených billboardov, megaboardov a bigboardov na svojich pozemkoch alebo trojnožiek," myslí si iniciatíva. Od primátora očakáva systémové riešenia, a nie "bezhlavé marketingové kroky".

 

Hlavné mesto to ale vidí inak. Podľa bratislavskej hovorkyne Ivany Skokanovej treba odstrániť čo najvyšší počet reklamných zariadení, ktoré si uzurpujú verejný priestor. "Navyše, ak ide o dopravne významný miestny cieľ, je možné využívať klasické dopravné značenie, ktoré podlieha bezpečnostným normám a je umiestnené tak, aby dbalo na bezpečnosť vodičov aj peších," myslí si hovorkyňa. Takéto riešenie sa podľa nej využíva napríklad pri obchodnom centre Avion či Galérii Danubiana.

 

Z ulíc mesta by malo zmiznúť 1623 informačných tabúľ, ktoré slúžili na reklamu. Zmluvy o nájme časti stožiarov verejného osvetlenia má magistrát uzatvorené s ôsmimi spoločnosťami. Nepredĺžiť ich plánuje všetkým, tvrdí. Mesto sa už obrátilo i na súd. Do konca januára muselo totiž vzhľadom na platnú právnu úpravu podať návrh na vypratanie častí stožiarov. Ak by tak podľa hovorkyne nespravilo, nájomné zmluvy by sa automaticky predĺžili o jeden rok.

 

Zmluvy chce mesto vypovedať spoločnostiam ISPA, Spotlight, Reblok, Kvasnica, Mobilita servis, Paneuro Invest, Hauerland a ROS. S tou poslednou sa však už dnes súdi. Firma mesto žaluje o náhradu škody vo výške viac než 523.606 eur a náhradu trov súdneho konania.

 

"Škoda spoločnosti ROS spočíva v údajnom ušlom zisku a hlavné mesto ju malo zaviniť tým, že umožnilo, aby nielen žalobca, ale aj iné obchodné spoločnosti umiestňovali na stĺpy verejného osvetlenia patriace mestu informačné zariadenia – reklamné tabule," vysvetlila Skokanová. Tým malo mesto podľa firmy zmariť jej potenciálne obchodné príležitosti.

 

"Hlavné mesto v súdnom konaní trvá na tom, že žaloba je nedôvodná a žiada, aby ju súd v celom rozsahu zamietol," dodala Skokanová. Pojednávanie má byť budúci týždeň.

Len pri reklamných tabuliach ale Nesrovnal vraj skončiť nechce. Podľa hovorkyne pripravuje aj pasportizáciu billboardov, ktoré sa nachádzajú na území mesta a na magistráte už poveril pracovníkov spracovaním koncepčného návrhu, ako problém riešiť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona