Rekerová sa stala starostkou Kolína nad Rýnom

NETKY.SK • 19 Október 2015, 10:16 • 2 min
Rekerová sa stala starostkou Kolína nad Rýnom

BERLÍN - Nezávislá kandidátka Henrietta Rekerová, ktorú v sobotu počas predvolebnej kampane zaútočil nožom odporca migrácie, s prehľadom zvíťazila v nedeľňajších vo voľbách starostu Kolína nad Rýnom. Podľa konečných výsledkov získala 58-ročná politička 52,7 percenta hlasov, informovali nemecké médiá.

slovakia

left justify in out

Rekerová, podporovaná kresťanskými demokratmi, liberálmi a zelenými, tak porazila už v prvom kole šesť ďalších kandidátov. Jej najvážnejším súperom bol sociálny demokrat Jochen Ott, ktorý získal 32 percent hlasov a Rekerovej zablahoželal k víťazstvu.

 

Útok na političku sa odohral v sobotu dopoludnia na trhu v kolínskej štvrti Braunsfeld, kde sa Rekerová práve stretávala s občanmi pri stánku vládnucej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Útočníkom bol 44-ročný Frank S., na ktorého v nedeľu vydali zatykač za pokus o vraždu. Podľa prokuratúry je páchateľ za svoj čin plne trestne zodpovedný. Frank S. konal z xenofóbnych pohnútok a Rekerovú mal obviniť zo zodpovednosti za údajné chyby v prisťahovaleckej politike. Rekerová bola predtým zodpovedná za ubytovanie utečencov v Kolíne nad Rýnom.

 

Politička sa po útoku podrobila operácii v miestnej univerzitnej klinike. Podľa lekárov je mimo nebezpečenstva ohrozenia života, bola však preventívne uvedená do umelého spánku. Kedy sa bude môcť ujať funkcie starostky štvrtého najväčšieho mesta v Nemecku zatiaľ nie je známe.

 

Volieb v Kolíne nad Rýnom sa zúčastnilo 40,3 percenta z viac ako 800.000 oprávnených voličov. Rekerová je prvou ženou zvolenou za šéfku tamojšej radnice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona