Režiséra filmu Smrtonosná pasca McTiernana odsúdili na rok väzenia

NETKY.SK • 5 Október 2010, 11:15 • 2 min
Režiséra filmu Smrtonosná pasca McTiernana odsúdili na rok väzenia

Režiséra filmu Smrtonosná pasca McTiernana odsúdili na rok väzenia

slovakia

left justify in out

img

Amerického režiséra filmu Smrtonosná pasca (s Bruceom Willisom) Johna McTiernana odsúdili v pondelok na rok odňatia slobody za krivé svedectvo a klamanie úradom počas vyšetrovania prípadu odpočúvania, ktorého sa dopustil bývalý súkromný detektív Anthony Pellicano. Ten pracoval v minulosti pre mnohé hollywoodske hviezdy a odpočúval v ich mene telefonáty celebrít a ďalších osôb, aby získal pre klientov informácie.
      Federálny sudca v Los Angeles na záver dlho prebiehajúceho súdneho prípadu tiež nariadil 59-ročnému McTiernanovi zaplatiť pokutu vo výške 100.000 dolárov (72.966 eur).
      Prípad sa začal tak, že režisér si najal detektíva Anthonyho Pelicana, aby odpočúval filmového producenta po tom, čo s ním spolupracoval na filme Rollerball z roku 2002.
      McTiernanov advokát Oliver Diaz uviedol vo vyhlásení, že filmový režisér sa stal obeťou "pomstychtivosti prokurátorov" a plánuje sa proti rozsudku odvolať.
      Filmový režisér najprv klamal FBI (Federálnemu úradu pre vyšetrovanie) o svojom prepojení s Pellicanom, ktorý sa k vine priznal v roku 2006. Režisér navyše neskôr požiadal o stiahnutie svojho priznania viny a ako dôvod uviedol, že dostal zlé právne poradenstvo.
      V roku 2009 ho veľká porota obžalovala a režisér sa priznal k zavádzaniu FBI a ku krivej prísahe.
      Pellicana v roku 2008 odsúdili za vydieranie, sprisahanie a tajné odpočúvanie. V súčasnosti si odpykáva 15 rokov väzenia.
      Podľa advokáta FBI pri prvom vypočúvaní režisérovi neprečítala jeho práva a neinformovala ho, že je objektom vyšetrovania.
      "Pán McTiernan bol donútený priznať sa k zločinu, o ktorom väčšina ľudí ani nevie, že je to zločin," povedal advokát. "Záznamy v tomto prípade dokazujú, že takmer každý človek, s ktorým sa agent FBI skontaktoval, poprel, že vedel o Pellicanovej činnosti, a dal podobné vyhlásenia ako pán McTiernan," dodal Diaz.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies