Rehn: Grécko bude naďalej nútené žiť doslova z ruky do úst

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 06:52 • 2 min
Rehn: Grécko bude naďalej nútené žiť doslova z ruky do úst

HELSINKI - Grécko nemusí dostať ďalšiu tranžu z úveru naraz, ale po častiach, vo viacerých splátkach. Vyhlásil to dnes eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

slovakia

left justify in out

Naznačil tak, že veritelia síce pomôžu Grécku udržať sa nad vodou, ale krajina bude naďalej nútená žiť doslova "z ruky do úst", čo dusí jej ekonomiku. Informovala o agentúra Reuters.

Grécki predstavitelia tento týždeň priznali, že sa im zrejme nepodarí v dohodnutom termíne splniť jednu z podmienok záchranného balíka a dokončiť reformu vo verejnom sektore. Napriek tomu vláda v Aténach dúfa, že ministri financií eurozóny na najbližšom zasadaní 8. júla schvália uvoľnenie celej tranže z úveru Grécku vo výške 8,1 miliardy eur.

Rehn dnes na ekonomickom seminári vo fínskom meste Mikkeli novinárom potvrdil to, čo mnohí európski predstavitelia, frustrovaní pomalým tempom gréckych reforiem, už predtým naznačili - veritelia môžu nasledujúcu tranžu z úveru Grécku rozdeliť na niekoľko splátok.

"Je to možné, ale nie je to isté. Všetko závisí od toho, či dokážu splniť všetky požiadavky, ku ktorým sa zaviazali," povedal Rehn.

Dodal, že rokovania veriteľov, teda zástupcov Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky, tzv. Trojky s Aténami budú pokračovať dovtedy, dokedy to bude potrebné.

Grécko drží od mája 2010 nad vodou iba finančná pomoc zvonku a v auguste vyprší splatnosť jeho dlhopisov v hodnote 2,2 miliardy eur. Krajina musela požiadať o dva záchranné úvery v celovej výške 240 miliárd eur. Podmienkou pre vyplatenie jednotlivých tranží je však zavádzanie úsporných opatrení a reforiem, ktoré majú grécku pomôcť stlačiť jeho dlh na udržateľnú úroveň. Týka sa to aj znižovania počtu zamestnancov v štátnej správe. Atény mali do konca júna presunúť 12.500 štátnych zamestnancov do takzvaného "programu mobility", v rámci ktorého ich v priebehu roka preložia alebo prepustia, ale túto podmienku nesplnili.

Grécko musí ukončiť rokovania s veriteľmi do polovice júla, aby si zabezpečilo včasné uvoľnenie ďalšej tranže a mohlo v auguste splatiť dlhopisy.

Brusel tento týždeň varoval Grécko, aby neodkladalo plnenie podmienok záchranného programu. "Ak neuzavrieme hodnotenie Trojky, myslím, že v najbližších troch mesiacoch nepríde k vyplateniu peňazí," povedal nemenovaný predstaviteľ EÚ v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona