Rehák-Štefečeková vďaka splnenému snu opäť so zlatom

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 08:21 • 2 min
Rehák-Štefečeková vďaka splnenému snu opäť so zlatom

LONATO - Slovenská reprezentantka Zuzana Rehák-Štefečeková obhájila titul majsterky Európy v trape. Na kontinentálnom šampionáte v Lonate absolvovala len prvé súťažné preteky v tomto roku, no prezentovala sa suverénnym výkonom a po víťaznej kvalifikácii dominovala aj v medailových bojoch.

slovakia

left justify in out

V dueli o zlato zdolala domácu Talianku Silvanu Stancovú 15:13. V súťaži družstiev sa Slovenkám v zložení Rehák-Štefečeková, Jana Mezeiová, Nina Slamková nepodarilo obhájiť vlaňajšie striebro a s celkovým súčtom 189 obsadili šiestu priečku. Tímové zlato získali Talianky.

 

V úvodných dvoch kvalifikačných položkách po 25 výstrelov zastrieľala Rehák-Štefečeková bezchybne, v záverečnej minula len jeden terč a s výsledným nástrelom 74 postúpila do boja o medaily. V semifinále pokračovala v suverénnej jazde. Spoločne s Taliankou Stancovou rozprášila všetkých pätnásť terčov a hneď na premiérových pretekoch tohto roka sa rozstreľovala o zlato.

 

Aj finále odštartovala Slovenka perfektne. Súperka s ňou držala krok len prvé tri výstrely, štvrtý v poradí nezvládla a Rehák-Štefečeková sa dostala do výhody. Vďaka pohodlnej streľbe z každého stanovišťa si ju udržala až do posledného výstrelu. Aj v súboji o zlato trafila všetky terče a obhájila titul kontinentálnej šampiónky. Napriek chýbajúcej súťažnej praxi predviedla Rehák-Štefečeková na pretekoch dominantný výkon, keď zo 105 výstrelov na ceste za zlatom nenamierila presne len jediný raz.

 

Rehák-Štefečeková bola po pretekoch nesmierne šťastná. Svoje prvé súťažné vystúpenie v tomto roku zvládla excelentne vďaka prítomnosti manžela Martina aj malého synčeka Nathana, ktoré priviedla na svet len na konci apríla. "Boli to prvé preteky v tomto roku, a prvé, ktoré som absolvovala ako matka. To je pre mňa dôležitejšie. Bola som odbremenená od stresu, ktoré mali ostatné súperky pre blížiacu sa olympiádu. Mala som so sebou muža so synom, čím sa mi splnil sen. Veľmi som si to užila, možno preto, že som nič od pretekov neočakávala," prezradila TASR Rehák-Štefečeková.

 

Dvojnásobnej striebornej medailistke z olympiád v Pekingu a Londýne vyšli stredajšie preteky nad očakávania, čo dokumentujú aj čisté položky v semifinále a finále. Z tridsiatich holubov v týchto fázach zostrelila všetkých, a to sa jej v kariére podarilo premiérovo. "Moje finále býva väčšinou od šesť do trinásť, možno raz som mala aj štrnásť. Išla som krok za krokom, snažila som sa nerozmýšľať dopredu. V semifinále som videla, že niektoré súperky chybujú, tak si vravela, že aspoň na bronz by to mohlo stačiť. Posúvala som sa postupne a takto som prešla až do boja o zlato. Čo sa týka finále, cítila som sa sebavedome. Pomohlo mi aj to, že súperka priskoro chybila a bola som dlho vo výhode. Už pred posledným terčom som vedela, že som vyhrala, ale chcela som to trafiť, aby vyzeralo finále skóre krajšie," dodala.

 

Už v piatok nastúpi Rehák-Štefečeková spoločne s Mariánom Kovačócym na mix trap, ktorý sa na ME uskutoční prvýkrát. Na vlaňajších 1. európskych hrách v Baku tímovú súťaž absolvovala, s Erikom Varga vtedy získali zlaté medaily. Keďže olympijskej miestenky sa na konci roka vzdala, po ME v Lonate ju už veľké preteky na medzinárodnej scéne nečakajú. "Užijem si sezónu na Slovensku a o necelé dva týždne sme v Lonate znova. Nejaké preteky absolvujem doma, potom už nemám nič také dôležité," ozrejmila čerstvá kontinentálna šampiónka.

 

Zverenka trénera Branislava Slamku si na obľúbenej strelnici v Lonate vystrieľala siedmy cenný kov z európskych šampionátov. V zbierke má dve zlaté medaily (Lonato 2016, Pragersko 2015), tri striebra (Suhl 2013, Kazaň 2010, Nikózia 2008) a dva bronzy (Sarlóspuszta 2014, Maribor 2006). Slovensko mala reprezentovať aj na augustových olympijských hrách v Riu de Janeiru, na konci minulého roka však oznámila streleckú prestávku pre materské povinnosti. Pod piatimi kruhmi sa namiesto slovenskej trapovej jednotky predstaví v rovnakej disciplíne medzi muži Marián Kovačócy.

 

Stredajšie preteky vôbec nevyšli ďalším dvom Slovenkám. Jana Mezeiová mala pred záverečnou položkou na konte 44 presných výstrelov, no v tretej pridala len 15 a s nástrelom 59 skončila na 29. pozícii. Slamková sa dostala cez 20 trafených holubov len v druhom kvalifikačnom kole (21), so sedemnástkou a osemnástkou v ďalších dvoch jej vyšlo len 56 presných výstrelov, čo stačilo na 35. priečku.

 

ME v streľbe z brokových zbraní - výsledky:

trap žien:

o zlato: 1. Zuzana REHÁK-ŠTEFEČEKOVÁ (SR) 15, 2. Silvana Stancová (Tal.) 13

o bronz: 3. Fatima Galvezová (Šp.) 12, 4. Alessadra Perilliová (San Maríno) 8

semifinále: 1. Stancová 15, 2. REHÁK-ŠTEFEČEKOVÁ 15, 3. Galvezová 13, 4. Perilliová 12, 5. Alessia Iezziová (Tal.) 11, 6. Marina Sauzetová (Fr.) 10

kvalifikácia: 1. REHÁK-ŠTEFEČEKOVÁ 74, 2. Iezziová 72, 3. Galvezová 71, 4. Sauzetová 70 (2), 5. Perilliová 70 (2), 6. Stancová 70 (1+3) ... 29. Jana MEZEIOVÁ (SR) 59, 35. Nina SLAMKOVÁ (SR) 56

družstvá: 1. Taliansko (Iezziová, Stancová, Jessica Rossiová) 212, 2. Francúzsko 207, 3. Španielsko 198 ... 6. SLOVENSKO 189

 

trap junioriek:

o zlato: 1. Julia Tugoluková (Rus.) 12, 2. Sarah Bindrichová (Nem.) 11

o bronz: 1. Maria Lucia Palmitessová (Tal.) 12, 4. Iullia Saveleová (Rus.) 11

 

trap mužov:

kvalifikácia - 1. časť: 1. Karsten Bindrich (Nem.) a Jiří Lipták (ČR) 50, 3. Joao Azevedo (Port.) 49 ... 29. Marián KOVAČÓCY (SR) 47, 33. Michal SLAMKA (SR) 46, 65. Filip PRAJ (SR) 44

 

trap juniorov:

kvalifikácia - 1. časť: 1. Filipe Andre Da Silva Teixeira (Port.) 50, 2. Marin Kirilov (Bul.) 49, 3. Nathan Hales (V.Brit.) 49 ... 13. Martin KOVÁČIK (SR) 45, 38. Radovan PRSTEK (SR) 41, 39. Vladimír NAHÁLKA (SR) 41

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona