Regulátor v USA odobril fúziu AB InBev a SABMiller

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 14:14 • 2 min
Regulátor v USA odobril fúziu AB InBev a SABMiller

NEW YORK - Protimonopolné úrady v USA v stredu schválili prevzatie spoločnosti SABMiller konkurenčnou pivovarníckou skupinou Anheuser-Busch InBev (AB InBev).

slovakia

left justify in out

Podmienky transakcie v hodnote 107 mld. USD schválilo federálne ministerstvo spravodlivosti po tom, čo AB InBev súhlasila, že všetky svoje aktíva v USA predá spoločnosti Molson Coors. Plánovaná fúzia totiž v USA vyvolala obavy, že vlastník značiek Budweiser a Bud Light by na miestnom trhu s pivom získal príliš silnú pozíciu. Na globálnom trhu s pivom by zlúčená spoločnosť kontrolovala zhuba 31 %.


Najväčšia pivovarnícka skupina na svete AB InBev vlastní aj značky Corona, Stella Artois a Beck's, do jej portfólia patrí aj viacero remeselných pivovarov. O prípadných plánoch na prevzatie ďalších remeselných pivovarov musí AB InBev počas nasledujúcich desiatich rokov vopred informovať regulačné úrady. Dohoda s ministerstvom spravodlivosti tiež AB InBev zaväzuje, aby sa vo vzťahu k distribútorom zdržala určitých obchodných praktík, ktoré by mohli obmedziť predaje konkurenčných produktov remeselných pivovarov a importovaných pív.


Európska komisia akvizíciu odsúhlasila v máji pod podmienkou, že SABMiller v Europe predá fakticky všetky svoje aktíva. Globálna pivovarnícka dvojka je cez viaceré značky prítomná v Maďarsku, v Rumunsku, v Českej republike, v Poľsku či na Slovensku, kde prevádzkuje pivovar Topvar v Topoľčanoch aj pivovar Šariš vo Veľkom Šariši. Firma AB InBev popri navrhovanom predaji aktív v strednej a východnej Európe už odsúhlasila predaj značiek Grolsch a Peroni, patriacich firme SABMiller, ako aj Meantime Brewing Company so sídlom v Londýne. So zavŕšením transakcie AB InBev počíta v ďalšej časti tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona