Regulačný úrad prijal požiadavky VLKa k označovaniu pôvodu dreva na štiepku

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 16:26 • 2 min
Regulačný úrad prijal požiadavky VLKa k označovaniu pôvodu dreva na štiepku

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) prijal pripomienky ochranárov z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, v ktorej žiadali zákaz spaľovania dreva zo zdravých stromov na energetické účely.

slovakia

left justify in out

Požadovali tiež, aby spaľovne biomasy museli dokázať pôvod dreva, ktoré spaľujú ako štiepku. VLK o tom informuje na sociálnej sieti.

 

Podľa ochranárov je nutné zaviesť kontrolovateľné pravidlá, ktoré umožnia zistiť, či drevo deklarované ako drevo pochádzajúce z energetických porastov pochádza naozaj z nich, a nie z bežných lesov

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví tento týždeň ukončil pripomienkové konanie k vyhláške, ktorou sa stanovuje, akým spôsobom výrobca elektriny preukazuje, že drevná biomasa na výrobu elektriny pochádza z energetických porastov alebo je odpadom z drevospracujúceho priemyslu.

 

img

 

Ministerstvo hospodárstva vo vlastnej pripomienke podľa VLKa žiada, aby sa na energiu mohlo spaľovať aj kalamitné drevo a drevo z nútených výrubov, s čím ochranári zásadne nesúhlasia.

 

Takýto návrh je podľa VLKa v rozpore so zákonom, keďže obnoviteľným zdrojom energie je iba biomasa z energetických porastov a drevo, ktoré je odpadom z drevospracujúceho priemyslu. Podľa Rastislava Mičaníka z iniciatívy My sme les by to znamenalo pokračovanie v doterajšom trende a do dotovaných spaľovní na biomasu by tak aj naďalej putovali kamióny kvalitného dreva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona