Regulačný úrad chcel zvvýšiť poplatky za plyn a elektrinu, Fico to zamietol

NETKY.SK • 18 Január 2017, 13:54 • 2 min
Regulačný úrad chcel zvvýšiť poplatky za plyn a elektrinu, Fico to zamietol

BRATISLAVA - Vláda SR na svojom dnešnom rokovaní vyslovila "zásadný politický nesúhlas" s regulačným rámcom v energetike na rok 2017.

slovakia

left justify in out

Oznámil to po dnešnom rokovaní vlády SR jej predseda Robert Fico (Smer-SD). Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa podľa neho v rámci tzv. autoremedúry (opravy vlastného rozhodnutia, pozn. TASR) vráti k distribučným poplatkom za elektrinu a plyn na úroveň roku 2016.

 

Rozhodnutiami ÚRSO na rok 2017 podľa jeho slov prišlo k zvýšeniu fixných poplatkov pri distribúcii elektriny a plynu. "V prípade elektrickej energie to boli tzv. poplatky za ističe, pri plyne bol zmenený pomer medzi fixnými a pohyblivými platbami. Výsledkom bolo, že zálohové platby sa výrazne zvýšili, napriek tomu, že cena komodít (elektriny, plynu) klesá. Tento problém, pokiaľ ide o elektrickú energiu, sme zaznamenali len v pôsobnosti Stredoslovenskej energetiky (SSE), nezaznamenal sa v pôsobnosti Východoslovenskej (VSE) ani Západoslovenskej energetiky (ZSE)," priblížil predseda vlády.

 

Vláda podľa premiéra nevidí žiadny dôvod na to, aby sa pri poklese cien plynu a elektriny neprimerane zvyšovali poplatky fixného charakteru. "Rovnako vyslovujeme zásadný politický nesúhlas pokiaľ ide o regulačný rámec na rok 2017 u fixných poplatkov v prípade odberu plynu pre domácnosti," povedal premiér.

 

Predseda ÚRSO podľa Fica na dnešnom rokovaní vlády oznámil, že je pripravený v rámci autoremedúry obidve rozhodnutia regulačného úradu stiahnuť, pokiaľ ide o fixné poplatky pri distribúcii elektriny v pôsobnosti SSE - Distribúcia, ako aj pri fixných poplatkoch týkajúcich sa odberu plynu. "To v praxi znamená, že rok 2017 bude fungovať na základe tých istých podmienok a tých istých kritérií, ako tomu bolo v roku 2016," dodal predseda vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies