Regulačné úrady prešetrujú európske banky pre Panama Papers

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 09:05 • 2 min
Regulačné úrady prešetrujú európske banky pre Panama Papers

BERN/ŽENEVA - Bankové regulačné úrady začali prešetrovať, či sú európske banky zapletené do škandálu Panama Papers, ktorý sa týka masívneho úniku dokumentov z Panamy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom (FINMA) vo štvrtok avizoval, že banky musia zaraziť pranie špinavých peňazí a prokuratúra v Ženeve začala kriminálne vyšetrovanie. "Sme tam, kde by sme mali byť v boji proti zneužívaniu finančného systému? Nie,“ povedal na tlačovej konferencii šéf FINMA Mark Branson. „Myslíme si, že istým spôsobom sa riziká vo Švajčiarsku zvýšili, nie znížili, je pritom toho viac, čo môžeme urobiť. Nechceme, aby sa veľké škandály spájali so švajčiarskymi bankami,“ dodal.

 

Britský úrad pre dohľad nad finančnými trhmi (FCA) vo štvrtok kontaktoval dvadsať bánk a ďalšie finančné spoločnosti a požiadal ich, aby do 15. apríla objasnili akékoľvek prepojenie s Panama Papers. Medzinárodné konzorcium investigatívnych žurnalistov (ICIJ) informovalo, že britská banka HSBC vytvorila s firmou Mossack Fonseca viac ako 2 300 schránkových firiem. Banka však odmietla náznaky, že využívala schránkové firmy, aby pomohla klientom s daňovými podvodmi.

 

Aj francúzsky regulátor ACPR vo štvrtok informoval, že požiadal banky, aby odovzdali informácie o svojich aktivitách v daňových rajoch. Nemecký úrad Bafin taktiež preveruje nemecké banky. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters, s odvolaním sa na svoj zdroj. Aj kontrolné orgány vo Švédsku, Holandsku a Rakúsku už skôr tento týždeň avizovali, že prešetrujú banky spomínané v dokumentoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona