Regulačná rada ÚRSO schválila novú regulačnú politiku, chráni zraniteľného odberateľa

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 14:59 • 2 min
Regulačná rada ÚRSO schválila novú regulačnú politiku, chráni zraniteľného odberateľa

BRATISLAVA – Regulačná rada Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) dnes schválila novú regulačnú politiku na obdobie rokov 2017 až 2021. Informoval o tom dnes na tlačovej besede predseda Regulačnej rady ÚRSO Jozef Holjenčík.

slovakia

left justify in out

"Pripomínam, že rozhodujúcim východiskom novej regulačnej politiky sú záväzné právne predpisy Európskeho spoločenstva, najmä tzv. tretí energetický balíček, ale aj skúsenosti z vykonávania regulácie na Slovensku v predchádzajúcom regulačnom období," oznámil.

 

Nová regulačná politika podľa neho kladie dôraz na ochranu tzv. zraniteľného odberateľa, teda tých, ktorí nemajú dostatok prostriedkov na úhradu nákladov spojených s energiami. "Regulačná politika akcentuje riešenie problematiky energetickej chudoby, kde úrad v spolupráci s ostatnými orgánmi verejnej moci sa musí aktívne podieľať na riešení tohto fenoménu. Keďže vieme, že ceny energií tvoria pomerne značnú časť z rozpočtu nielen obyvateľov, ale všetkých koncových odberateľov, a to nielen na Slovensku, ale aj v celej EÚ," spresnil.

 

Schválená regulačná politika na ďalších päť rokov podľa Holjenčíka akcentuje ochranu zraniteľných odberateľov vo všetkých segmentoch, či v elektroenergetike, v plynárenstve alebo v teplárenstve.

 

Z vyhodnotenia ukončeného pripomienkového konania vyplýva, že k návrhu regulačnej politiky na nadchádzajúce regulačné obdobie 2017 až 2021 dostal ÚRSO v rámci neho v druhej polovici decembra minulého roku 491 pripomienok, z toho 323 zásadných.

 

Regulačná politika je stratégiou, ktorá upravuje vykonávanie regulácie v sieťových odvetviach (elektroenergetike, plynárenstve, teplárenstve a vodárenstve) počas určeného regulačného obdobia. Na základe uznesenia regulačnej rady bude mať nadchádzajúce regulačné obdobie dĺžku 5 rokov, a to od 1. januára 2017 do 31. decembra 2021. Podľa zákona o regulácii je regulačná politika záväzná pre všetkých účastníkov trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona