Regulácia počtu vampírov nemá efekt na šírenie besnoty

NETKY.SK • 13 Jún 2012, 20:13 • 2 min
Regulácia počtu vampírov nemá efekt na šírenie besnoty

Regulácia počtu vampírov nemá efekt na šírenie besnoty

slovakia

left justify in out

img

Americkí vedci z University of Georgia zistili, že redukovanie počtu vampírov v štátoch Južnej Ameriky nepomáha zastaviť šírenie besnoty. Výsledky ich štúdie zverejnenej v časopise Proceedings of the Royal Society B dokonca ukazujú, že regulácia vampírov má presne opačný efekt.

Vírus besnoty je prítomný u väčšiny druhov netopierov, ale väčšinu infekcií v Južnej Amerike majú na svedomí vampíry, pretože sa živia krvou iných cicavcov. Doteraz sa preto myslelo, že redukovanie ich počtu bude mať za následok menší počet prípadov besnoty. Americkí odborníci však počas 40 mesiacov zbierali vzorky v 20 kolóniách a zistili, že regulácia počtu vampírov neprináša želaný efekt. "Zistili sme, že besnota je u vampírov prítomná tak či tak. Veľkosť kolónie však nijak neurčuje, koľko jej členov je nakazených. Z toho vyplýva, že medzi hustotou populácie vampírov a počtom prípadov besnoty nie je žiadny vzťah, čiže redukovanie počtu netopierov neznižuje mieru šírenia besnoty," uviedol Daniel Streicker, ktorý je jedným z autorov spomínanej štúdie. Streicker spolu s kolegami naopak zistil, že najmenšie percento nakazených netopierov bolo v kolóniách, ktorých veľkosť ľudia nikdy neredukovali.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona