Regling: Európa bude schopná riešiť si budúce krízy aj bez pomoci MMF

NETKY.SK • 29 August 2015, 12:57 • 2 min
Regling: Európa bude schopná riešiť si budúce krízy aj bez pomoci MMF

BERLÍN - Účasť Medzinárodného menového fondu (MMF) na riešení prípadnej budúcej ekonomickej krízy v Európe nebude nutná, či pôjde o financie, alebo čo sa týka expertízy. Povedal to pre dnešné vydanie nemeckého týždenníka Der Spiegel šéf Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) Klaus Regling. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Na treťom záchrannom programe pre Grécko by sa podľa Reglinga MMF mal podieľať, no v prípade, že v Európe dôjde v budúcnosti k ďalším turbulenciám, tie by si už mali riešiť európske inštitúcie. "Čo sa týka ekonomickej krízy v nasledujúcich desaťročiach, Európania budú schopní vyriešiť si tento problém vlastnými silami," povedal šéf ESM. Ako dodal, spolupráca medzi ESM, Európskou komisiou a Európskou centrálnou bankou (ECB) funguje veľmi dobre a spoločne tieto inštitúcie plnia aj úlohy fondu.

 

Čo sa týka spomínanej účasti MMF na treťom záchrannom programe pre Grécko, tá je zatiaľ stále otázna. Na prvých dvoch programoch sa podieľal, no teraz poukazuje na problém dlhodobej neudržateľnosti gréckeho dlhu a žiada Európu, aby pristúpila na zmiernenie dlhovej záťaže krajiny. Preto sa ani nepodieľa na prvej tranži tretieho balíka, je však možné, že po októbrovej revízii sa k programu pripojí.

 

Nemecko a mnohé ďalšie krajiny eurozóny ďalšie znižovanie gréckeho dlhu tvrdo odmietajú, no zároveň trvajú na tom, aby sa MMF na treťom záchrannom balíku pre Grécko podieľal. Dôvodom je najmä prísnosť fondu v otázke plnenia stanovených podmienok, čo je podľa Nemecka ešte dôležitejšie než samotná finančná pomoc.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona