Registračné pokladnice by mohli byť povinné i pre lekárov

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 18:02 • 2 min
Registračné pokladnice by mohli byť povinné i pre lekárov

BRATISLAVA - Registračné pokladnice budú možno čoskoro povinnou výbavou ambulancií. Podľa návrhu ministerstva financií (MF) by bločky pacientom mali totižto vydávať aj všeobecní lekári, špecialisti i zubári. Je to jedno z navrhovaných konsolidačných opatrení, ktoré v stredu odobrila vláda v rámci Programu stability SR na roky 2014 až 2017.

slovakia

left justify in out

Lekári v súčasnosti pokladnice používať nemusia, ak pacient zaplatí v ordinácii poplatok napríklad za prednostné vyšetrenie, vyšetrenie na vodičský preukaz či zbrojný pas, stačí ak mu vypíšu príjmový doklad. Podľa MF však pri porovnaní výdavkov domácností na zdravotné služby a priznanými tržbami ambulancií bol len napríklad v roku 2011 rozdiel okolo 200 mil. eur. "Podľa nás je to priestor, ktorý je jednak dodatočným príjmom pre rozpočet verejnej správy, ale jednak zadováži spravodlivé zaobchádzanie so všetkými, ktorí pracujú s hotovosťou, pretože ak môže mať registračnú pokladnicu zo zákona každá kvetinárka, tak isto by ju mal mať zubár alebo špecialista, ktorý pracuje s oveľa väčšími hotovosťami," uviedol minister financií Peter Kažimír. Rozšíriť povinnosť používať registračné pokladnice chce rezort nielen na lekárov ale aj do oblasti odborných, vedeckých a technických činností a ubytovacích služieb. Od tohto opatrenia očakáva výnos 71 mil. eur od roku 2015. 

 

Ďalších päť miliónov eur by mohla do štátnej kasy priniesť zrážková daň na peňažné a nepeňažné plnenia od farmaceutických firiem, ktorú navrhuje rezort financií zaviesť. MF podotýka, že existuje výrazný nesúlad medzi výdavkami na marketing, ktoré zverejňujú farmafirmy a tým, čo priznajú zdravotníci. Podľa Kažimíra sú si vedomí toho, že príjem od farmafiriem je pre zdravotníkov často jediným zdrojom, ktorí im umožňuje odborne sa vzdelávať a to účasťou na kongresoch. "Vieme si v tejto oblasti predstaviť veľmi korektnú úpravu, ktorá zoberie do úvahy odborné vzdelávanie lekárov," dodal minister financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies