Registrácia Svedkov Liehovových rozprúdila hladinu! Ak im Záborská odmietne pomôcť, bude čeliť odvolávaniu

NETKY.SK • 14 September 2021, 16:00 • 2 min
Registrácia Svedkov Liehovových rozprúdila hladinu! Ak im Záborská odmietne pomôcť, bude čeliť odvolávaniu

BRATISLAVA – Ak splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania odmietne pomôcť s registráciou novovznikajúcej cirkvi Svedkom Liehovovým, poslanec zo SaS navrhne jej odvolanie.

slovakia

left justify in out

Svedkovia Liehovovi v čele s pípežom Archnalejom Gabrielejom (vlasntým menom Gabriel Žifčák) rozprúdili vášnivú debatu! Pozornosť verejnosti upútali počas sčítania obyvateľstva, kedy ľudí vyzvali, aby sa prihlásili k ich zatiaľ neregistrovanej cirkvi. Nápad so založením novej cirkvi na Slovensku sa sprvu zdal ako veľká zábava, teraz sa už však neberie na ľahkú váhu a má podporu koaličnej strany SaS. Informovala o tom televízia JOJ. 

 

Náboženská organizácia vzbudila rozruch po druhýkrát počas minulého týždňa po tom, ako sa Anna Záborská stala novou splnomocnenkyňou vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Svedkovia Liehovovi ju v priebehu iba 24 hodín kontaktovali prostredníctvom otvoreného listu, kde ju požiadali o pomoc s registráciou ich cirkvi. 

 

"Dlhé roky sme čakali práve na Vás pani Záborská a veríme, že nás nesklamete. S pozdravom Liehova zaplať, Anna do Vašich rúk porúčam našu nádej. Archnalej Gabrilej, pípež," napísal Archnalej Gabrielej Záborskej. Splnomocnenkyňa vlády v reakcii uviedla, že požiadavky sú nanajvýš poburujúce a žiadosť organizácie označila za pogrom. Čím dala jasne najavo, že sa s jej členmi nestretne a s registráciou nepomôže. 

 

img

 

Tu však evidentne splnomocnenkyňa narazila. Svedkov Liehovových otvorene podporuje Miroslav Žiak (SaS), ktorý pre televíziu potvrdil, že organizácia rieši zložitú situáciu okolo registrácie s právnikmi. Posledné slovo má však ministerstvo kultúry, kde má mať značný vplyv aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS). To, že si získali na svoju stranu poslanca Žiaka nie je ničím prekvapivé. Dlhodobo presadzuje odluku cirkvi od štátu ako jednu z nesplnených požiadaviek Novembra 89. 

 

"Spoločne s Gabom Žifčákom, máme snahu zaregistrovať Svedkov Liehovových ako plnohodnotnú cirkev. V dohľadnom čase teda spúšťame zber potrebných 50 000 čestných prehlásení od ľudí, ktorí sa do cirkvi Svedkovia Liehovovi hlásia. Veríme, že pani Záborská, ako splnomocnenkyňa pre náboženské slobody, nám bude nápomocná pri následnej registrácií na ministerstve kultúry. Ak sa nám Svedkov Liehovových podarí zaregistrovať s potrebným počtom čestných prehlásení, tak sa stanú štvrtou najväčšou cirkvou na Slovensku," povedal Žiak pre Noviny PLUS.

 

img

 

Zároveň prízvukoval, že cirkev Svedkov Liehovových nie je žiadny vtip. Doplnil, že štátny príspevok, ktorý by po registrácii získali, plánujú venovať na vzdelávanie o problematike závislosti na alkohole. Ich cieľom je tiež  vybudovať kultúrne centrá po celom Slovensku.

 

img

 

Poslanec Žiak pre televíziu potvrdil, že ak im Záborská odmietne poskytnúť pomocnú ruku, podá návrh na jej odvolanie. Splnomocnenkyňa vlády, ktorej úlohou je najmä posilniť slobody vierovyznania alebo presvedčenia a budovať osvetu na Slovensku, v reakcii uviedla, že najprv si musí preštudovať, o aké učenie ide.

 

Na otázku, či sa nakoniec so Svedkami Liehovovými stretne odpovedala, že potrebuje získať všetky informácie

 

Súvisiaci článok: Svedkovia Liehovovi prosia Záborskú o pomoc. Za odmenu ju pozvú „na jedno“!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies