Regionálny rozvoj prejde z ministerstva dopravy na úrad vlády

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:13 • 2 min
Regionálny rozvoj prejde z ministerstva dopravy na úrad vlády

BRATISLAVA - Oblasť koordinácie regionálneho rozvoja má od začiatku budúceho roka prejsť z pôsobnosti Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR na Úrad vlády SR. Umožní to návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorý poslanci posunuli do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia o návrhu rokujú v skrátenom legislatívnom procese. V druhom čítaní ho poslanci prerokujú vo štvrtok dopoludnia.

 

Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala presadzovať politiku odstraňovania regionálnych rozdielov prostredníctvom programov rozvoja najmenej rozvinutých okresov. "Keďže odstraňovanie regionálnych rozdielov a s tým súvisiaca podpora najmenej rozvinutých okresov je prierezová činnosť, ukazuje sa, na základe poznatkov z aplikačnej praxe, ako vhodnejšie zveriť koordináciu prípravy politík regionálneho rozvoja do pôsobnosti Úradu vlády Slovenskej republiky, ktorého úlohou je, okrem iného, aj koordinácia prípravy zásadných opatrení na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky SR," uvádza sa v predkladacej správe k novele zákona.

 

Zároveň sa navrhuje rozšíriť pôsobnosť okresných úradov o oblasť regionálneho rozvoja a umožniť im tak intenzívnejšie sa zapojiť do prípravy a realizácie akčných plánov schválených pre najmenej rozvinuté okresy. V nadväznosti na uvedené sa má rozšíriť počet členov Rady pre rozvoj najmenej rozvinutého okresu o tajomníka, ktorým bude prednosta okresného úradu.

 

Minister dopravy Árpád Érsek (Most - Híd) má na základe uznesenia vlády k 1. januáru 2017 zabezpečiť prechod pôsobnosti v oblasti regionálneho rozvoja, vrátane štátnozamestnaneckých, pracovnoprávnych a iných právnych vzťahov zamestnancov, finančného, technického a materiálneho zabezpečenia a spisovej agendy z ministerstva dopravy na úrad vlády. Súčasťou presunu bude delimitácia finančných prostriedkov účelovo určených na výkon pôsobnosti v oblasti regionálneho rozvoja a uplatňovaných v štátnom rozpočte z kapitoly rezortu dopravy na úrad vlády. Zároveň budú novelizované štatúty oboch ústredných orgánov štátnej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona