Regionálne voľby v Taliansku sú testom popularity vlády Mattea Renziho

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 11:44 • 2 min
Regionálne voľby v Taliansku sú testom popularity vlády Mattea Renziho

RÍM - Viac ako 20 miliónov voličov v Taliansku dnes rozhoduje o zložení časti regionálnych a miestnych samospráv.

slovakia

left justify in out

Nových poslancov regionálnych zastupiteľstiev volia v siedmich z 20 oblastí Talianska: v Apúlii, Benátsku, Kampánii, Ligúrii, Toskánsku a Umbrii, ako aj v kraji Marky. Voľby do miestnych samospráv sa konajú vo viac ako 1000 obciach a menších mestách, ale aj v Benátkach.

 

Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h a zatvoria sa o 23.00 h, napísala agentúra Reuters.

 

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že Renziho Demokratická strana by mala zvíťaziť v šiestich zo siedmich regiónov, lebo v Benátsku sa očakáva skôr víťazstvo krajne pravicovej Ligy Severu.

 

Problémy sa však očakávajú v Kampánii, kde za Renziho stranu kandiduje Vincenzo De Luca, ktorý sa aj v prípade svojho zvolenia bude musieť zrejme okamžite vzdať mandátu, pretože bol odsúdený za zneužitie právomocí verejného činiteľa a čelí podozreniu z kontaktov s mafiou. De Luca všetky obvinenia odmietol, označuje ich za absurdné a proti verdiktu súdu sa odvolal. Renzi ho po počiatočnom váhaní tiež podporil.

 

Očakávaný volebný úspech demokratov by potvrdil Renziho mandát na reformu trhu práce a školstva, ktoré narážajú na odpor odborárov a opozície, ale aj ľavicovo orientovanej časti členskej základne Demokratickej strany. Predpokladá sa však, že u voličov zavážia prvé pozitíva reforiem presadzovaných Renziho vládou na oživenie ekonomiky. Demokratická strana síce v dnešných voľbách nedosiahne taký dobrý výsledok ako vo voľbách do Európskeho parlamentu, ale aj tak zrejme potvrdí pozíciu lídra na talianskej politickej scéne.

 

Predbežné odhady by mali zverejniť v noci na pondelok. Konečné výsledky sa očakávajú v pondelok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies