Regionalizácia minimálnej mzdy sa môže minúť pôvodnému účinku

NETKY.SK • 22 Október 2010, 07:13 • 2 min
Regionalizácia minimálnej mzdy sa môže minúť pôvodnému účinku

Regionalizácia minimálnej mzdy sa môže minúť pôvodnému účinku

slovakia

left justify in out

Zavedenie regionálnej minimálnej mzdy môže znížiť cenu lacnej práce umelo predraženej vysokou minimálnou mzdou. Myslí si to analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INESS) Richard Ďurana. Podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka sa však aj toto opatrenie môže minúť pôvodnému účinku.
      "Ak už sa nenájde dostatok politickej odvahy na zrušenie inštitútu minimálnej mzdy, tak regionalizácia môže podporiť zamestnanosť v ekonomicky menej výkonných regiónoch. Toto opatrenie sa môže prejaviť aj na zvýšenom záujme potenciálnych domácich, nielen zahraničných investorov, alebo aj uvoľniť zdroje na vytváranie nových pracovných miest u už existujúcich zamestnávateľov," konštatoval Ďurana pre TASR. Ako dodal, hľadanie úrovní minimálneho regionálneho príjmu "by malo vyplývať zo snahy čo najviac eliminovať negatíva minimálnej mzdy v danom regióne na trh práce".
      Fojtík však upozorňuje, že snahou prispôsobiť minimálnu mzdu ekonomicky veľmi rôzne rozvinutým častiam Slovenska môže vzniknúť viac problémov, ako sa v súčasnosti dá predpokladať. "Preto sa prínos tohto opatrenia, ktorý je už v súčasnosti skôr otázny, môže znegovať. Očakávať rast zamestnanosti po zavedení minimálnej regionálnej mzdy je ekonomicky správne. Na druhej strane sa vynára otázka, či sa budú meniť na regionálnom princípe aj ostatné opatrenia, ako sú napr. rôzne sociálne dávky, ktorých výšky sú v súčasnosti jednotné pre celú SR a ktoré ovplyvňujú rozhodovanie nezamestnaných, či si nájsť prácu, alebo zostať nezamestnaný," vysvetlil.
      Podľa rezortu práce má takáto diferenciácia minimálnej mzdy svoje výhody i nevýhody a je k nej potrebná široká odborná diskusia. Bližšie sa k uvedenej téme ministerstvo nechcelo vyjadrovať, keďže nie je autorom tohto návrhu. Zavedenie regionálnej minimálnej mzdy je jedno z opatrení na podporu zamestnanosti v Národnom programe reforiem SR 2010, ktorý predložilo Ministerstvo financií SR do pripomienkového konania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies