Región strednej Ázie je voči hrozbe terorizmu stále zraniteľný

NETKY.SK • 17 December 2010, 08:16 • 2 min
Región strednej Ázie je voči hrozbe terorizmu stále zraniteľný

Región strednej Ázie je voči hrozbe terorizmu stále zraniteľný

slovakia

left justify in out

img

Ostražitosť a opatrenia, ktoré posilnili bezpečnosť v strednej Ázii, pomáhajú zadržiavať hrozbu terorizmu, avšak extrémisti, zločinecké skupiny a nestabilita v širšej oblasti znamenajú, že tento región je stále zraniteľný. Na konferencii o boji s terorizmom v strednej Ázii, ktorá sa v stredu a dnes konala v Bratislave, to uviedol osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN Miroslav Jenča.
Slovenský diplomat pôsobí ako riaditeľ Regionálneho centra OSN pre preventívnu diplomaciu v strednej Ázii (UNRCCA).
Príslušný región predstavuje Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan, Turkménsko a Uzbekistan.
Za kľúčové Jenča označil, aby tieto krajiny rozpoznali podmienky, ktoré by mohli viesť k terorizmu. "To zahŕňa jednak vonkajšie faktory, ako je nestabilita v Afganistane a spojitosť medzi cezhraničným zločinom a terorizmom, ako aj vnútorné faktory, ktoré majú do činenia so zaistením sociálnej inklúzie, trvalého rozvoja, medzikultúrnej, medzináboženskej a medzietnickej harmónie, tolerancie a rešpektu," uviedol Jenča.
Diplomat pripomenul, že v regióne sú oblasti s veľkou chudobou, vysokou nezamestnanosťou, nízkou vzdelanosťou a malými možnosťami uplatnenia pre mladých. "Práve to sú podmienky, v ktorých sa darí extrémizmu a teroristickým organizáciám. Ďalej je to potláčanie ľudských práv, náboženských slobôd, kde sa ľudia samozrejme snažia nachádzať alternatívy," povedal dnes diplomat pre TASR.
Vývoj v regióne významne ovplyvňuje dianie v Afganistane, ďalším rizikovým faktorom je organizovaný zločin, a to najmä obchod s drogami. Jedna z hlavných pašeráckych ciest pre narkotiká totiž vedie do Ruska práve cez strednú Áziu. "Tento koridor prechádza veľmi hornatými masívmi v Tadžikistane a Kirgizsku, kde je problém s ochranou hraníc. Je to práve jedna z tých oblastí, kde stredoázijské krajiny iba svojím úsilím nemôžu byť úspešné a efektívne, a preto je potrebná širšia spolupráca," konštatoval Jenča.
Bratislavská expertná schôdzka bola súčasťou série medzinárodných konferencií, ktorá má vyvrcholiť vypracovaním akčného plánu zameraného na implementáciu Globálnej stratégie OSN proti terorizmu v strednej Ázii. Dokument by mal byť prijatý budúci rok na regionálnej ministerskej konferencii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies